Ce faci daca bateria laptopului se descarca foarte repede

Daca bateria laptopului se descarca foarte repede sunt sanse ca laptopul tau sa fie virusat, memoria lui sa fie supraincarcata cu programe, sa fie suprasolicitat cu aplicatii si jocuri cu consum masiv de resurse, sa aiba setarile incorecte pentru economizorul bateriei sau, in fine, bateria sa fie defecta.

In acest articol vom discuta despre fiecare dintre aceste situatii in parte si cum putem remedia aceste probleme.

mesaj baterie descarcata

Ce faci daca bateria laptopului se descarca foarte repede

De obicei bateria de laptop are o durata de viata de 3-4 ani. Cand este noua bateria tine mai mult sau mai putin, in functie de marca laptopului. Odata cu trecerea timpului bateria nu mai tine atat de mult ca la inceput, capacitatea de a inmagazina energie ajungand la jumatate dupa 2-3 ani.

Cu toate ca bateria laptopului este relativ longeviva unii posesori de laptop observa ca bateria laptopului se descarca foarte repede. Cauzele pot fi numeroase variind de la prezenta unui virus printre datele stocate pe laptop si pana la o defectiune a bateriei.

Laptopul poate avea un virus

Virusul este un program care se ascunde printre datele stocate pe laptop folosind memorie, timp de procesare, banda de internet si spatiu de stocare pe harddisk. Toate aceste resurse ale laptopului dumneavoastra necesita energie electrica pentru a functiona, iar o crestere a nivelului lor de utilizare conduce la o descarcare mai rapida a bateriei.

Cum poti sti data laptopul e virusat?

Chiar si cu putine cunostinte despre utilizarea calculatorului (Windows) poti descarca de pe net o serie de programe de curatare a calculatorului de virusi gratuite. Doua dintre aceste programe antivirus gratuite sunt Avira si Avast. Cu o instalare simpla, acestea vor sta in memoria laptopului si vor scana in permanenta fisierele cu care lucrezi, pentru a le verifica daca au virusi si a te avertiza inainte de a le deschide.

Un alt program foarte util pentru curatarea calculatorului de virusi este Malwarebytes. Odata instalat, acest program de curatare a calculatorului de virusi, va va oferi varianta Pro de proba pentru 30 de zile. In timpul celor 30 de zile programul va sta in memoria laptopului urmarind orice activitate si adulmecand orice virus incearca sa patrunda in sistemul dvs. Dupa cele 30 de zile de proba, ramane disponibila, gratuit, doar varianta standard. Aceasta varianta standard este tot ceea ce va trebuie pentru curatarea laptopului de virusi. Cu un singur click puteti comanda o scanare completa a laptopului si o curatare garantata de orice virusi ar avea.

Dupa eliminarea virusului din sistem, laptopul dumneavoastra va consuma mai putina energie electrica si astfel bateria nu se va mai descarca alarmant de repede.

Memoria laptopului este supraincarcata

Majoritatea aplicatiilor instalate pe laptop (ca si pe orice alt calculator) „doresc” sa stea in memorie, gata de a fi folosite prin apasarea unei singure taste, sau a unui singur click de mouse. Ce e mai rau e ca majoritatea acestor aplicatii sunt folosite odata pe an sau chiar mai rar, timp in care acapareaza memoria de lucru si utilizeaza o parte din puterea procesorului. Pastrarea acestor programe in memorie are ca prima consecinta timpi de pornire si oprire a laptopului mult mai mari. O alta consecinta este ca bateria laptopului se descarca foarte repede cand alimentatorul este deconectat.

Daca aveti un minim de cunostinte despre Windows si modul sau de lucru, puteti elimina aceste module de program din memorie prin editarea registrilor Windowsului cu editorul Regedit.Exe. Ramurile de registri numite „Startup Registry Entries” sunt:

 

  • HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
  • HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
  • HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
  • HKCU\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

 

Daca nu doriti sa riscati utilizand editorul de registri, puteti apela la un utilitar pus la dispozitie de Microsoft si SysInternals, denumit Autoruns. Acesta poate fi rulat direct de pe situl Microsoft si va va arata exact care programe se incarca in memorie odata cu pornirea Windowsului, dandu-va posibilitatea de a le sterge intrarile din registri.

Aplicatii mari consumatoare

In general jocurile si aplicatiile de prelucrare video si foto au un consum de resurse mare. Bateria laptopului se descarca foarte repede cand aceste aplicatii sunt pornite. Se recomanda evitarea folosirii lor in timp ce laptopul este pe baterie.

Setari incorecte la Power Options

Daca dai click pe butonul de start si scrii „Power Options” sau „Power Plan” poti deschide programul prin care alegi cat curent consuma calculatorul tau. De aici vei putea stabili de la nivelul de luminozitate al ecranului pana la cata putere sa consume procesorul sau cum se comporta laptopul cand inchizi ecranul.

Daca bateria laptop se descarca foarte repede verifica urmatoarele setari: Perioada de timp de intrare in StandBy – daca nu este folosit pentru o perioada de timp laptopul se opreste automat intrand in mod StandBy, salvand astfel energia din baterie. Setarea unui timp de asteptare pentru StandBy va extinde timpul de functionare a laptopului pe baterie.

Economizorul ecranului (screensaver) – este recomandat sa fie pornit si reglat ca daca laptopul nu e folosit ecranul sa se stinga (sa devina negru, neluminat). Cu cat timpul de asteptare a economizorului ecranului este mai mic, cu atat bateria laptopului va tine mai mult.

Unul dintre marii consumatori de energie din laptop este ecranul. Din acest motiv reglarea luminozitatii ecranului la un nivel redus va ajuta foarte mult la cresterea timpului de functionare pe baterie.

Dintre optiunile avansate, la managementul puterii procesorului, trebuie verificat daca puterea de nivel minim al procesorului nu este prea ridicata.

Pentru usurinta, Windows pune la dispozitie trei planuri de utilizare a puterii laptopului: High Performance, Balanced si Power Saver. Evident, modul Power Saver va va ajuta sa economisiti energia bateriei si sa obtineti astfel un timp foarte bun de utilizare a laptopului pe baterie.

Bateria este veche

Daca bateria laptopului este veche (peste 3-4 ani) este normal sa se descarce mai repede decat atunci cand era noua. Capacitatea bateriei de a retine incarcarea electrica scade cu timpul, ajungand ca dupa 2-3 ani sa inmagazineze doar jumatate din capacitatea ei maxima. In cazul unei baterii vechi singura optiune este achizitionarea unei baterii noi sau reconditionarea celei vechi la un service specializat.

Bateria este defecta

Nu in ultimul rand trebuie sa luam in considerare si aceasta posibilitate. Bateria laptopului se descarca foarte repede pentru ca este defecta. De obicei defectiunea apare brusc „peste noapte”. Cauzele principale ale defectarii bateriei sunt suprasolicitarea, supraincalzirea si utilizarea defectuoasa.

Suprasolicitarea laptopului cand e pe baterie prin utilizarea de aplicatii sau jocuri mari consumatoare de resurse (memorie, harddisk si procesor) are drept consecinta descarcarea bateriei foarte repede si cresterea curentilor care trec prin circuitele din interiorul acesteia. Defectarea bateriei nu este vizibila pe moment dar se remarca la urmatoarea incercare de reincarcare.

Supraincalzirea laptopului duce inevitabil la supraincalzirea bateriei. Datorita temperaturii ridicate elementele din litiu din baterie isi pierd din capacitatea de inmagazinare a energiei electrice.

Un element din baterie este defect

Bateria din laptop este construita din elemente din litiu conectate intre ele pentru a ajunge la tensiunea de functionare corecta a laptopului. Ca orice alte componente si acestea se pot defecta, avand ca rezultat scaderea tensiunii si puterii bateriei pe ansamblu. Aceasta scadere se traduce prin faptul ca bateria laptopului se descarca foarte repede si se incarca la 100% in timp foarte scurt. Cateodata incarcarea unei baterii cu aceasta problema se opreste la un procent, fara a trece mai departe.

In acest caz remedierea defectiunii bateriei se poate face prin inlocuirea elementului de litiu defect.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *