Cand se schimba cauciucurile de iarna. Cand se pun cauciucurile de vara

Odata cu incalzirea vremii trebuie sa ne gandim si la schimbarea anvelopelor. Din acest articol aflam cand se schimba cauciucurile de iarna, sau mai exact cand se pun cauciucurile de vara.

Cauciucurile de vara trebuie instalate chiar daca legea nu prevede amenzi pentru masinile care circula vara echipate cu cauciucuri de iarna. Motivele nu sunt de natura materiala, pentru a imbogati vanzatorii de anvelope ci, de natura tehnica, de a imbunatati perfoarmantele de rulare a masinii.

Ce spune legea despre cand se schimba cauciucurile de iarna si cand se pun cauciucurile de vara.

Cand se schimba cauciucurile de iarna

Pentru schimbarea cauciucurilor de iarna cu cele de vara legea nu prevede o data calendaristica insa prevede amenzi destul de piperate pentru soferii care conduc in conditii de iarna (pe drumuri cu zapada, gheata si/sau polei). Amenzile se situeaza intre 2000 si 4000 de lei la care se adauga contravaloarea daunelor provocate drumului si parapetilor, in caz de accidentare.

In general soferii trec de la cauciucuri de iarna la cele de vara in decursul lunilor martie – aprilie cand temperaturile nu mai scad noaptea sub 0 grade celsius bazandu-se pe faptul ca nu conduc decat in oras, unde strazile sunt curatate destul de bine. Soferii care circula in afara zonelor urbane, in special din zone muntoase prefera sa faca schimbarea cauciucurilor de iarna mult mai tarziu, pana la inceputul lunii mai pentru a nu risca sa se aventureze neechipati.

Cand se pun cauciucurile de vara

Nu este specificata nicaieri o data din calendar cand masina trebuie sa aiba cauciucuri de vara. Ramane la latitudinea soferului sa aprecieze daca are nevoie de cauciucuri de vara pe masina.

Totusi, cand se pun cauciucurile de vara aveti unele avantaje de ordin tehnic dar si material:

Reducerea fenomenului de acvaplanare

Cauciucurile de iarna sunt concepute pentru a se comporta bine iarna in special in temperaturi sub 0 grade celsius, pe zapada si gheata avand o suprafata mare de contact cu asfaltul. Cauciucurile de vara sunt special proiectate pentru a arunca in exterior apa si a nu reduce aderenta la carosabil.

Reducerea consumului de carburant

Un alt aspect de care soferii tin seama cand se schimba cauciucurile de iarna este reducerea consumului. Cauciucurile de vara, datorita materialului din care sunt confectionate (unii spun ca au un continut mai mare de materiale plastice) sunt mai tari si se deformeaza mai putin sub greutatea masinii. Energia economisita din deformarea mai mica a cauciucurilor duce la o reducere a consumului mediu al masinii.

Reducerea zgomotului de rulare

Anvelopele de iarna au santurile transversale mult mai mari, fapt pentru care produc un zgomot specific. Cand se schimba cauciucurile de iarna cu cele de vara acest zgomot de rulare al rotilor se reduce simtitor.

Reducerea cheltuielilor cu anvelopele

Cauciucurile de iarna sunt facute pentru a fi folosite iarna, fiind mai moi pentru a se plia mai bine pe asfaltul inghetat. In schimb vara, la caldura cauciucurile de iarna devin mai moi si se rod mult mai repede decat cauciucurile de vara. Folosit vara un cauciuc de iarna se toceste foarte repede si veti fi nevoiti sa-l shimbati la inceputul iernii urmatoare.

Pentru a reduce cheltuielile cu schimbarea anvelopelor, cand se schimba cauciucurile de iarna e bine sa cumparam si o serie de jante de schimb. Astfel cand se pun cauciucurile de vara cauciucurile vor sta pe jantele de iarna iar la urmatoarea schimbare nu veti mai plati atat de mult la service pentru schimbare si echilibrare cauciucuri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *