Cat consuma un frigider

Consumul frigiderului depinde de la caz la caz, functie de incarcare, temperatura exterioara, model. Poti sti cu aproximare cat consuma un frigider, urmarind o serie de valori inscrise de obicei pe spatele aparatului.

In primul rand un frigider nu consuma tot timpul curent. Cat timp mototul nu este pornit iar usa este inchisa consumul frigiderului este infim sau chiar zero. Mai nou, in ultimii ani Comunitatea Europeana a impus ca orice aparat electrocasnic sa aiba un consum de standby sub 1 Watt ora.

Cand usa frigiderului este pornita se aprinde becul. Acesta consuma in medie 15Watt ora atat timp cat usa este deschisa. Modelele mai noi de frigidere sunt prevazute cu iluminare LED, care reduce consumul la aproximativ 1Watt ora.

Consumul cel mai mare la un frigider este atunci cand motorul e pornit. Acest mod de functionare poate recunoscut dupa bazaitul pe care-l face frigiderul din cand in cand. Pentru a sti cat consuma un frigider este important de stiut care este consumul motorului acestuia.

Motorul compresor al frigiderului consuma, in mers, intre 60 Watt ora si 120 Watt ora. Valoare exacta este inscrisa pe spatele frigiderului.

De exemplu un frigider din clasa A+ care are un consum de 260 Kilo Watt pe an are un consum aproximativ de 29 Watt pe ora.

Facand un mic experiment, puteti estima cat consuma un frigider, urmarind cat timp functioneaza motorul. Astfel, daca urmarim frigiderul si cronometram timpul cat motorul merge, intr-un interval de 3 ore, vom obtine de examplu 60 minute.

Ce putem intelege din acest experiment?

Intr-un interval orar de 3 ore frigiderul a consumat curent doar o ora. La un consum al motorului de 60Watt rezulta ca frigiderul in cauza consuma 60/3 = 20 Watt peora. Inmultind valoarea obitnuta cu 24 vom obtine consumul estimativ al frigiderului pentru 24 ore, adica 20 x 24 = 480 Watt. In acelasi mod vom obtine 14400 Watt pe 30 de zile, adica aproximativ 14,4 Kilo Watt pe luna. Cat consuma un frigider intr-un an? 480 Watt * 364 zile = 174720 Watt, sau mai bine zis, 174 Kilo Watt pe an.

Desigur, experimentul nostru va da rezultate apropiate de adevar daca frigiderul functioneaza corect, incarcarea este in conformitate cu normele de utilizare impuse de producator, si toate produsele stocate inauntru sunt deja racite, respectiv inghetate. In cazul introducerii de produse consumul va fi mai mare, pana cand temperatura lor va fi coborata.

Metoda contorului

Putem calcula mai exact cat consuma un frigider utilizand metoda contorului. Aceasta metoda poate fi aplicata foarte usor atunci cand plecati de acasa pentru o perioada de cateva ore.

Simplu, se va deconecta de la priza orice consumator. Contorul ar trebui sa indice consum momentan zero. Singurul aparat conectat la curent va fi frigiderul. La parasirea locuintei, notati ora si cati Kilo Wati indica contorul. Faceti exact acelasi lucru la intoarcere, inainte de a porni orice alt aparat.

Acum, calculati faceti diferenta intre numarul de Kilowati finali si initiali si veti obtine cat a consumat frigiderul in perioada de timp. De exemplu, ati obtinut 150 Watt consum in 6 ore si 15 minute. Asta inseamna
150W / ( 6 * 60 + 15) = 150W / 375 minute = 24 Watt / ora.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *