Ce este ureea si de ce trebuie sa o cumperi

Ce este ureea? Cine are putine cunostinte de chimie si biologie va face sigur legatura cu o substanta ce se gaseste in componenta urinei. Cercetatorii germani insa i-au gasit o intrebuintare la care nu multa lume se astepta.

ce este ureea

Ce este Ureea?

Ce este ureea?

Standardele Euro prevad reducerea emisiilor de noxe in atmosfera. In acest sens cercetatorii germani au ajuns la concluzia ca pot reduce noxele injectand uree in gazele de ardere ale masinii.

Ureea este o substanta solida, alba, sub forma cristalizata si se poate dizolva complet in apa. Ureea se gaseste de obicei sub forma de ingrasamant agricol artificial datorita continutului ridicat de azot.

Acum dupa ce am aflat ce este ureea deja se formeaza o alta intrebare:

Ce legatura are ureea cu functionarea masinii?

In urma procesului de ardere al motorinei in cilindrii motorului, printre gazele de ardere se regasesi ci monooxidul si dioxidul de azot (gaze denumite NOXe). Aceste noxe pot fi anihilate printr-o reactie de reducere si aici intervine ureea.

Ureea, sub forma de solutie apoasa (denumita AdBlue) (32,5% uree si 67,5% apa deionizata) se injecteaza in gazele de esapament ale masinii, inainte de catalizator. Datorita temperaturii ridicate ureea devine instabila si se transforma in amoniac si dioxid de carbon. Amoniacul face reactie cu monooxidul si dioxidul de azot si rezulta azot pur si apa, doua substante total inofensive.

Utilizarea ureei in alte scopuri

Ureea poate fi intalnita in diferite domenii, cel mai adesea fiind cunoscuta datorita cremelor pentru tratamente cosmetice, datorita folosirii ca ingrasamant artificial sau datorita faptului ca se afla in componenta urinei.

Celelalte domenii de utilizare a ureei nu fac obiectul articolului meu despre „Ce este ureea„. In acest articol discutam doar despre utilizarea ureei pentru reducerea noxelor din gazele de esapament.

Ureea nu este aditiv

Ureea (solutia AdBlue) nu se adauga ca aditiv in uleiul de motor sau motorina. Masinile care sunt echipate cu SRC (sistem de reducere catalitica selectiva) au pe langa rezervorul de motorina, si un rezervor pentru AdBlue (solutia de uree). Din acest rezervor solutia de uree pleaca prin conducte catre tevile prin care circula gazele de ardere pentru a fi injectata inaintea catalizatorului.

Tot sistemul prin care circula solutia de uree (AdBlue) este construit din materiale speciale rezistente la efectul coroziv al lichidului. Pe tot parcursul acestui sistem AdBlue sunt plasati nenumarati senzori care comunica cu calculatorul de bord. Acesta da indicatii sistemului AdBlue cand si cat de multa uree sa injecteje in gazele de ardere in functie de cata motorina este arsa in camerele de combustie.

Ce se intampla cand masina ramane fara uree

Datorita modului cum este programat calculatorul de bord, cand lichidul AdBlue lipseste, conducatorul auto este avertizat de lipsa acestuia iar masina nu va porni.

Motivul: Ureea este folosita pentru a reduce noxele si astfel masina se incadreaza intr-un standard Euro mai mare.

Ce faci cand nu mai ai uree in rezervor

Raspunsul simplu ar fi – nu conduci. Mergi pana la prima statie de alimentare, cumperi un bidon si esti rezolvat. Cu putina grija, nimeni nu face greseala de a uita sa alimenteze.

Problemele intervin atunci cand sistemul SCR (care foloseste aceasta uree) se defecteaza. In multe cazuri calculatorul decide sa reduca puterea motorului sau chiar sa-l incapaciteze pentru a forta soferul sa conduca.

Atunci cand din anumite cauze sistemul nu doreste sa functioneze se poate recurge la o solutie de moment si anume la folosirea unui dispozitiv denumit Emulator AdBlue. Montarea acestuia se face simplu si preia virtual functiile instalatiei AdBlue, pacalind calculatorul ca totul e perfect.

Folosirea emulatorului AdBlue face ca noxele sa nu mai fie tratate cu uree. Folosirea emulatorului AdBlue face ca masina sa nu se mai incadreze la standardul Euro cu care a fost construita. Va rugam sa nu folositi emulatorul AdBlue decat in cazuri extreme.

Deci, ce este ureea? Ureea este o substanta solida cu multiple utilizari, de la domeniu medical si pana la imbunatatirea calitatii aerului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *