Cum se formateaza un laptop – formatare baterie laptop

Azi vom discuta despre cum se formateaza un laptop. Utilizarea corecta a laptopului din prima zi este esentiala pentru a-l putea folosi pe perioade extinse fara a avea nevoie de ajutorul serviciilor de service calculatoare. Sa vedem cine si de ce are nevoie de o formatare baterie laptop.

formatare baterie laptop

Cum se formateaza un laptop

Formatarea bateriei laptopului se face prin incarcarea completa si apoi descarcarea completa a bateriei de 3 ori succesiv. Aceasta formatare poate fi facuta in timpul functionerii laptopului, incarcand bateria in timpul folosirii laptopului alimentat la priza iar apoi folosindul cu alimentatorul deconectat, pentru a consuma energia acumulata in baterie.

Care baterii de laptop trebuie formatate

Trebuie sa stii ca nu toate bateriile trebuie formatate. De fapt, la acest moment majoritatea bateriilor sunt baterii din litiu. Ne referim desigur la bateriile de laptop si gadgeturile mobile. Bateriile cu litiu au un mod diferit de functionare fata de restul bateriilor reincarcabile. Acestea nu trebuie formatate.

Daca ai achizitionat laptopul in ultimii ani sunt sanse maxime sa ai o baterie cu litiu si deci nu ai nevoie de o formatare baterie laptop.

Bateriile din Nichel-Cadmiu si bateriile Nichel-Metal Hidrid trebuie formatate. Aceste baterii au o asa numita memorie care face ca bateria sa se incarce pana la un nivel la care bateria a stat mai mult timp incarcata. Formatatea bateriilor de acest tip face ca bateria sa uite acel nivel si sa se incarce iar la capacitatea ei maxima.

Cand se formateaza bateria la laptop

Formatarea bateriei de laptop este necesara doar daca ai un laptop vechi, care are baterie cu acumulatori din Nichel-Cadmiu sau Nichel-Metal Hidrid. Datorita proprietatilor acestor baterii acumulatoare si a incarcarilor si descarcarilor neregulate, periodic trebuie sa facem cate o formatare baterie laptop. Formatarea bateriei laptopului se face cel mai des odata la 3 luni, daca ciclurile de incarcare-descarcare a bateriei sunt neregulare, sau bateria nu se incarca sau descarca complet.

Daca utilizezi laptopul incarcand bateria complet si apoi descarcand-o complet, nu ai nevoie de formatare baterie laptop.

Pasi de urmat la o formatare baterie laptop

Formatarea bateriei laptopului se face incarcand complet bateria, pentru a ajunge cu nivelul ei la 100%. Operatiunea de incarcare dureaza diferit in functie de capacitatea bateriei, tipul de baterie si nivelul curentului de incarcare furnizat de laptop.

Odata ce nivelul de incarcare a bateriei a ajuns la 100% pastrati laptopul conectat la alimentator pentru inca aproximativ 8 ore. Astfel mentineti nivelul de incarcare a bateriei la 100% (maxim) pentru o perioada destul de mare pentru a realiza o memorare a nivelului maxim de incarcare.

Urmeaza descarcarea bateriei. Pentru completarea formatarii este esential sa descarci bateria folosind laptopul in mod normal. In timpul descarcarii pentru formatare se recomanda evitarea aplicatiilor mari consumatoare de energie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *