Inlocuirea celulelor bateriei de laptop

Inlocuirea celulelor bateriei de laptop este o treaba simpla si va poate readuce la viata laptopul, chiar daca nu este unul nou.

Cu trecerea timpului bateria laptopului isi pierde din capacitatea de a stoca energie electrica, reusind sa alimenteze laptopul din ce in ce mai putin. Acest lucru duce la cresterea numarului de reincarcari a bateriei din laptop si in cele din urma la defectarea bateriei.

De cele mai multe ori achizitionarea unei baterii noi pentru un laptop vechi nu se justifica (pretul bateriei fiind mai mare decat pretul vechiului laptop). Cumpararea unei baterii second hand ajuta la reducerea cheltuielilor cu bateria dar si aceasta poate ceda in cateva zile. Inlocuirea celulelor din bateria laptopului este cea mai ieftina alternativa si in acelasi timp o rezolvare a problemei bateriei pe termen lung.

inlocuire celule baterie laptop

Inlocuirea celulelor din bateria laptopului

Desfacerea bateriei laptopului

Deschiderea bateriei este probabil cel mai greu pas al operatiei de inlocuirea celulelor bateriei de laptop. Sculele necesare sunt o surubelnita in cruce (philips), o surubelnita dreapta, un cutter si rabdare.

Multe baterii au suruburi ascunse sub etichete. Din acest motiv se recomanda scoaterea etichetelor sau, daca nu, cautarea eventualelor suruburi de sub etichete cu ajutorul varfului unghiei sau a unui obiect ascutit de plastic.

Dupa indepartarea suruburilor se trece la deschiderea efectiva a bateriei. Inarmat cu rabdare si un cuter, se cauta locul de imbinare a jumatatilor de plastic a bateriei si se incearca departarea acestora cu o surubelnita dreapta subtire. De cele mai multe ori bateriile de laptop sunt lipite cu rasini speciale. Daca bateria laptopului dumneavoastra este lipita trebuie sa folositi un cuter pentru a taia aceste lipituri. Atunci cand folositi surubelnita sau cuterul trebuie sa aveti foarte mare grija pentru a nu deteriora circuitul electronic de control al incarcarii bateriei fara de care aceasta nu functioneaza.

Odat? jumatatile de plastic departate una de alta, putem ajunge la celulele bateriei pentru a incepe inlocuirea dar mai inainte faceti o poza pentru a avea o referinta cand puneti totul la loc. Tot acum este indicat sa va notati unde sunt pozitionati polii pozitivi si negativi ai celulelor.

Unii producatori lipesc bateriile de plastic, de aceea se va incerca desprinderea bateriilor de carcasa cu ajutorul surubelnitei drepte.

Inlocuirea celulelor bateriei de laptop

Acum, avand bateria deschisa se pot inspecta celulele din litiu pentru a determina ce tip de celule e nevoie sa achizitionam. De obicei celulele sunt de tip 18650, cu un voltaj de 3,7 volti la 1650 mAh. Acestea pot fi gasite cu usurinta la orice magazin care vinde baterii reincarcabile. Se pot folosi si celule recuperate din alte baterii de laptop uzate, dar acestea fiind vechi si vor ceda in scurt timp.

Celulele din bateria laptopului sunt conectate prin sudura in puncte. Se vor indeparta bateriile de pe lamelele de contact, cu un patent sau varf de surubelnita evitand ruperea lamelelor. Acestea trebuie folosite conectarea noilor baterii.

Daca bateria este relativ noua este posibil ca doar unul (sau mai multe) dintre celule sa fie defecte. Cu un voltmetru se pot verifica celulele pentru a depista care este defect (voltajul mult sub 3,7 volti). Daca doriti un rezultat de lunga durata se recomanda inlocuirea tuturor celulelor bateriei, mai ales cand bateria are cativa ani de folosinta.

Conectarea noilor baterii se va face prin sudura in punct. Chiar daca va sperie putin cuvantul sudura, va spun ca se face foarte usor folosind o baterie de sursa UPS sau o baterie de masina. Va puteti lamuri cum se face si din filmulete pe youtube.

In sfarsit se introduc noile celule ale bateriei sudate intre ele si cu circuitul electric de control al incarcarii inapoi un carcasa de plastic.

Testarea noii baterii de laptop

Inainte de inchiderea permanenta a bateriei se va trece la testarea acesteia printr-o incarcare si descarcare concomitente si o supervizare atenta a temperaturii la care ajunge. Atentie, evitarea acestei etape toate duce mai tarziu la supraincalzirea bateriei, distrugerea laptopului si chiar la incendii.

Pentru multe tipuri de baterii aceasta etapa are si rol de calibrare. Mai intai bateria se incarca la maxim cu laptopul pornit, urmarind nivelul de incarcare afisat. Dupa ce nivelul bateriei ajunge la 100% se va continua alimentarea laptopului cu energie de la incarcator inca 2-3 ore.

Descarcarea de test, cu laptopul pornit fara a folosi aplicatii care sunt mari consumatoare de resurse. Bateria se va descarca in totalitate, pana ce laptopul se inchide singur. Datorita faptului ca in acelasi timp are loc si o recalibrare a bateriei aceasta descarcare se va face fara intreruperi. O cronometrare a timpului de descarcare este foarte utila si va va indica cu aproximatie timpul de lucru al laptopului cu noua baterie.

Dupa aceasta descarcare de test, reincarcati bateria cat mai curand posibil. Bateriile cu litiu se defecteaza daca sunt lasate descarcate pentru perioade lungi de timp.

Daca dupa inlocuirea celulelor bateriei de laptop un mesaj va avertizeaza ca bateria a ajuns la sfarsitul vietii sale si trebuie inlocuita, mai aveti de facut un pas, si anume, resetarea bateriei. Pentru aceasta am realizat un articol special despre cum se face o resetare a bateriei de laptop. Va rog sa-l consultati.

Inchiderea si resigilarea bateriei

Cu putin noroc totul a decurs fara probleme si bateria a fost revitalizata cu succes. Ultimul pas al operatiei de inlocuirea celulelor bateriei de laptop este sa inchidem jumatatile de plastic ale bateriei, dupa o ultima verificare ca totul este pozitionat corect si nimic nu poate face un scurt circuit. Pentru rezistenta in timp se poate folosi un pistol de lipire cu plastic topit, pentru a realiza cateva puncte de rezistenta.

Performanta

Deabia dupa 3-4 incarcari si descarcari concomitente a bateriei laptopului veti obtine cel mai mare timp de lucru al laptopului pe noua baterie. Nu este vorba de o formatare, ci de modul de lucru al bateriilor cu litiu. Acestea ajung sa inmagazineze un maxim de energie dupa 2-3 cicluri de incarcare si descarcare repetate.

Pentru prelungirea vietii bateriei se recomanda pastrarea bateriei la un nivel de 80%. Incarcarea excesiva a bateriilor cu litiu duce la defectarea acestora. De asemenea nu lasati niciodata bateria descarcata pentru perioade mari de timp.

Daca bateria nu este folosita pentru perioade mari de timp se recomanda incarcarea, scoaterea din laptop si depozitarea intr-un sertar, la loc intunecat si racoros.

Latest Comments
  1. Bogdan 9 ianuarie 2018

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *