18 motive pentru care nu se incarca bateria la laptop

Iata cateva motive pentru care nu se incarca bateria la laptop. Unele sunt dea dreptul hilare, altele sunt cat se poate de serioase si necesita interventia unui specialist in hardware IT.

nu se incarca bateria la laptop

De ce nu se incarca bateria la laptop

 1. Cablul de alimentare al incarcatorului nu este conectat la priza.
 2. Incarcatorul este conectat la un prelungitor care nu este conectat la o priza.
 3. Cablul incarcatorului nu este conectat la laptop.
 4. Curentul este oprit iar laptopul functioneaza deja pe baterie.
 5. Incarcatorul laptopului este defect.
 6. Bateria nu este introdusa in fagasul ei din calculator.
 7. Bateria este introdusa in fagasul ei dar contactul cu placa de baza este imperfect.
  Din cauza supraincalzirii plasticul se poate deforma, cauzand departarea contactelor bateriei de contactele placii de baza.
 8. Contactele bateriei sunt murdare.
  Praful si umezeala duc la formarea de saruri pe contactele bateriei care mai apoi cauzeaza legaturi electrice imperfecte.
 9. Mufa unde se conecteaza alimentatorul este defecta.
  Acest defect se dezvolta de obicei la laptopurile folosite in pat, in brate, lasate sa stea cu cablul de alimentare tensionat. Pentru a testa, miscati mufa de alimentare in diferite pozitii. Daca incepe incarcarea, ati descoperit de ce nu se incarca bateria la laptop. Mufa de alimentare se poate inlocui pe placa de baza la serviciile de reparatii calculatoare.
 10. O setare din bios face ca nivelul de incarcare sa nu depaseasca un anumit prag.
  Unii producatori de laptopuri includ in BIOS o setare care stabileste daca se doreste prelungirea vietii bateriei laptopului prin reducerea nivelului de incarcare a acesteia. Daca se activeaza aceasta functie bateria se va incarca doar pana la o anumita valoare, de exemplu 80%, dupa care nu se incarca bateria la laptop.
 11. Bateria se incarca pana la o anumita valoare (exemplu 75%).
  Se recomanda o recalibrare a bateriei folosind programele de calibrare furnizate de catre producatorul laptopului dumneavoastra, disponibile de obicei pe situl lor web la sectiunea de download.
 12. Driverele ACPI pentru baterie au probleme.
  Cu toate ca nu se intampla des, merita incercat mai ales daca bateria se incarca atunci cand windowsul este oprit sau daca rulati un alt sistem de operare de pe un Stick USB. Se sterg drivere ACPI pentru baterie, se opreste laptopul si se scoate bateria pentru cateva minute, dupa care se pune la loc, se porneste windows si se reinstaleaza driverele ACPI (cu scan for hardware changes din Device Manager).
 13. Bateria este defecta
  Desi nu se intampla des, unele baterii cedeaza la suprasolicitare sau cand sunt tinute in laptop dar nefolosite. Alte baterii cedeaza din cauza supraincalzirii elementelor interne datorita unor circuite de protectie termica din interiorul bateriei.
 14. Placa de baza din laptop este defecta.
  Ghinionul de a avea placa de baza defecta este relativ mic. Totusi uneori se poate intampla iar atunci se arde cate un MosFet din blocul de alimentare. Un electronist bun, la un service calculatoare va poate salva. Daca nu, singura solutie este inlocuirea placii de baza.
 15. Unul dintre elementele din litiu a cedat
  Deodata nu se incarca bateria la laptop cu toate ca a functionat foarte bine pana de curand. Probabil unul dintre elementele din litiu s-a defectat si nu mai ajunge la voltajul normal al bateriilor incarcate. Datorita voltajului mic, controlerul de incarcare stabileste ca toata bateria este defecta si nu mai poate fi folosita.
 16. Elementele din litiu din baterie sunt prea vechi si nu se incarca bateria la laptop.
  Datorita vechimii si uzurii, bateriile din litiu, ca orice alte baterii reincarcabile isi pierd din caracteristici. Tensiunea la bornele bateriilor componente scade, controlerul de incarcare a bateriei luand decizia ca bateria nu mai poate fi folosita. Se recomanda inlocuirea bateriei laptopului cu una noua sau schimbarea tuturor elementelor din litiu. La unele baterii trebuie facuta si resetarea bateriei dupa ce se schimba elementele.
 17. Contorul de cicluri de incarcare / descarcare a depasit valoarea maxima stabilita de producator.
  Unii producatori de laptopuri introduc in baterie un circuit care numara cate cicluri de incarcare are bateria. dupa ce depaseste numarul de incarcari recomandat de producator, bateria refuza sa se mai incarce, avertizand posesorul laptopului ca bateria trebuie inlocuita. Acest lucru poate fi remediat prin resetare baterie laptop despre care am discutat in articolul anterior.
 18. Bateria se incarca foarte repede sarind la 100% in cateva minute. Descarcarea se produce la fel de repede.
  Acesta e semnul ca bateria laptopului este uzata si trebuie inlocuita. Reparatia bateriei poate fi facuta ca la punctul 15.

Daca am omis ceva, va rog sa lasati un coment. Astept pareri.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *