5 Programe pentru monitorizarea si testarea bateriei de laptop

Bateriile de laptop sunt construite sa reziste 3-4 ani de zile, timp in care performantele lor scad putin cate putin. In acest articol discutam despre cateva programe care ne ajuta cu monitorizarea si testarea bateriei laptopului.

monitorizare baterie laptop

Programe pentru testarea bateriei de laptop

Bateria este componenta vitala a dispozitivelor mobile, oricare ar fi ele, inclusiv a laptopurilor. Din pacate majoritatea sistemelor de operare nu au programe specializate care sa se ocupe cu monitorizarea si testarea bateriei. Din acest motiv trebuie sa apelam la programe auxiliare sistemului de operare. Iata cateva exemple:

Monitorizarea bateriei la laptopurile Windows

Battery Care realizeaza monitorizarea ciclurilor de incarcare si descarcare a bateriei laptopului. Acest program va contoriza numarul de incarcari folosind un algoritm foarte istet si va va spune cand trebuie sa faceti o descarcare completa (adica o recalibrare a bateriei). Battery care furnizeaza informatii detaliate despre bateria laptopului, incluzand vechime, grad de uzura, capacitate, nivelul consumului nu numele fabricantului. Acest program este foarte util si laptopurilor care nu afiseaza timpul ramas pe baterie ci doar un procent reprezentand nivelul de incarcare, calculand si afizand timpul ramas pe baterie pe baza statisticilor de utilizare anterioare.

Toti producatorii de baterii recomanda recalibrarea bateriei de laptop odata la 2-3 luni sau dupa un numar de cicluri de incarcare. Acest software va contoriza numarul de incarcari si va va anunta cand trebuie sa faceti o recalibrare. Calibrarea bateriei de laptop poate fi facuta urmand pasii enumerati in articolul despre cum se face formatarea bateriei laptopului.

In plus, tot acest program va furnizeaza informatii despre temperatura hard diskului si a procesorului, preia functia de schimbare a planului economizare a bateriei si controleaza pornirea si oprirea serviciilor Windows Aero cand laptopul este alimentat de baterie, totul cu mai putin de 0,1% resurse de memorie si procesor.

Aplicatia Battery Bar este o alta aplicatie destinata monitorizarii bateriei laptopului. Cu o interfata foarte intuitiva, aplicatia poate fi configurata dupa gustul si modul de lucru, ofera informatii detaliare despre baterie, si estimeaza timpul de utilizare a laptopului pe baterie bazat pe graficele de utilizare anterioare chiar si la laptopurile care afiseaza numai un procent al nivelului de incarcare.

Power Meter Plus furnizeaza nivelul de incarcare a bateriei fara a folosi spatiu in bara de stare. Invizibil cand laptopul este conectat la priza, acest program afiseaza o reprezentare grafica a nivelului bateriei, direct pe ecran, fiind cu atat mai vizibil cu cat descarcarea bateriei este mai accentuata. Pentru a nu incomoda utilizatorul reprezentarea bateriei se muta la stanga, la dreapta sau in partea de sus a ecranului ori de cate ori utilizatorul trece cu mousul pe deasupra.

Monitorizarea bateriei la laptopurile Mac

Apple recomanda calibrarea bateriei dispozitivelor sale mobile odata la 2-3 luni. Watts este o aplicatie pentru Mac OS X care monitorizeaza bateria, mentine un istoric al calibrarilor si anunta o data exacta a urmatoarei calibrari. In plus, aceasta aplicatie monitorizeaza activitatea de calibrare si informeaza utilizatorul in privinta realizarii unei calibrari corecte.

Watts poate substitui indicatorul de baterie oferit de OS X, oferind sub iconita de baterie din sistem, un meniu ce include atat informatii despre baterie cat si optiuni de economisire si calibrare a bateriei. Daca este activat modul Growl, aceasta aplicatie va va reaminti sa deconectati incarcatorul dupa perioadele mai mari in care laptopul a fost conectat.

Informatiile detaliate despre bateria laptopului Mac oferite de aplicatia Watts includ numarul de cicluri de incarcare, numarul de cicluri de incarcare admis de producator, capacitatea originala si actuala a bateriei si istoricul capacitatii bateriei in timp.

Testarea bateriei laptopului in Windows

Daca doriti sa aflati timpul minim de lucru al laptopului pe baterie puteti folosi aplicatia Battery Eater. Aceasta aplicatie este construita pentru a descarca bateria utilizand cat mai intens resursele laptopului dumneavoastra. In timpul testarii programul va afiza pe ecran o randare 3D a unei baterii care se roteste, fortand la maxim procesorul, placa grafica, memoria si harddiskul. Producatorul programului recomanda pornirea tuturor dispozitivelor de comunicatie (WiFi, Bluetooth) pentru o estimare cat mai corecta.

Daca ati obtinut un timp de 2 ore in urma testarii cu Battery Eater, veti sti ca orice ati rula pe laptop, bateria ar trebui sa reziste minim 2 ore.

Testarea bateriei laptopului la Mac

Utilizatorii de Mac pot recurge la urmatorul truc pentru a afla date bateria laptopului lor ascunse chiar is sistemul de operare Mac OS:

Deschideti System Profiler si in sectiunea „About this Mac” alegeti „More info”. De aici derulati in jos pana la sectiunea „Power”. Click pe „Power si veti obtine in partea din dreapta: Nivelul de incarcare ramas (in miliamperi ora, mAh), starea bateriei (incarcat sau in incarcare), voltajul curent, capacitatea maxima (in limiamperi ora, mAh), numarul de cicluri de incarcare si gradul de uzura.

Utilizatorii de Mac OS X pot folosi si iStat Menus, probabil cel mai bun pachet de programe de acest fel. Acest program se instaleaza in bara de meniu si monitorizeaza in laptopul Mac totul, ca procesor, memorie, temperaturi. Aplicatia are o interfata extrem de atractiva si este total customizabila oferind posibilitatea de a alege doar acele module de monitorizare care va intereseaza. Privitor la baterie, aceasta aplicatie ofera informatii detaliate despre bateria laptopului, cu interfete care variaza de la modul de incarcare, la mod de descarcare sau incarcare completa. In plus aplicatia afiseaza si nivelul de incarcare a bateriilor din Magic Mouse, Magic Trackpad si tastatura fara fir Apple.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *