Cum facem o resetare baterie laptop

Procesul de resetare baterie laptop e un secret tinut foarte bine de producatorii de calculatoare mobile. Motivul nu este acela de a creste vanzarile de piese de schimb asa cum ar crede majoritatea ci, protejarea echipamentului si a clientului in acelasi timp.

Motivul foarte intemeiat de a tine secret cum se face o resetare baterie laptop este ca bateriile din litiu pot exploda daca sunt supuse unui consum exagerat sau daca sunt supraincarcate? Daca te-ai decis sa continui cu bateria citeste in continuare.

resetare baterii de laptop

Resetare baterie laptop

Putin despre functionarea bateriilor cu litiu

Sari direct la resetarea bateriei daca stii deja cum functioneaza bateriile cu litiu.

Bateriile de laptop contin in general elemente din litiu – baterii putin mai groase si mai lungi decat AA. Aceste baterii din litiu sunt grupate in serie si / sau paralel pentru a creste voltajul sau respectiv puterea bateriei per ansamblu.

Cand unul dintre elementele din bateria laptopului nu mai functioneaza bine, scad performantele bateriei per ansamblu. De exemplu, daca bateria contine 4 elementi de litiu (3,7volti fiecare) vom avea o tensiune totala a bateriei laptopului de 14,8 volti. Daca unul din elemente nu se mai incarca la maxim, tensiunea la bornele acestuia va fi mai mica, sa spunem 2 volti, deci tensiunea bateriei laptopului per ansamblu va fi de doar 13,1 volti.

Pe langa bateriile de litiu, in bateria laptopului se mai gasesc si circuitele de control a incarcarii bateriei. Acestea vor controla limita maxima de incarcare a pilelor de litiu, limita de descarcare maxima si vor comunica cu placa de baza a laptopului starea bateriei (nivel de incarcare, stare de functionare buna sau defecta, etc.).

Resetare baterie laptop

Daca ai norocul sa ai la indemana o aplicatie care e capabila sa reseteze bateria laptopului, este profesor. Din pacate, producatorii de baterii cu litiu au pastrat foarte bine secretul resetarii pentru a proteja consumatorii si dispozitivele de eventualele explozii ale bateriilor suprasolicitate.

Ca exemplu, pentru posesorii de Lenovo Thinkpad, o resetare baterie laptop se poate face cu ThinkVantage Power Manager. Despre resetarea bateriei la laptopurile Lenovo cu acest software vom in articolul urmator.

Cand nu avem nici un program care sa face resetarea bateriei atat de facila, avem nevoie de o abordare diferita a problemei, mai apropiata de depanarea hardware.

Metoda consta in deschiderea efectiva a bateriei laptopului si resetarea controlerului de incarcare a bateriei. Trebuie sa stii de pe acum ca nimeni nu garanteaza ca folosind aceasta metoda vei repara bateria. Daca bateria ta contine elemente stricate, resetarea nu va ajuta aproape la nimic.

resetare baterie laptop

In imaginea de mai sus avem un circuit de incarcare cu controler Amtel Mega 168. O cautare pe net ne dezvaluie (din datele tehnice ale controlerului Amtel Mega 168) ca acest controler are reset pe pinul 29 si ca nivelul de reset este masa circuitului. pentru a proceda la resetare baterie laptop nu avem decat sa conectam cu un fir masa placii cu pinul 29 al controlerului. Pentru siguranta, pentru ca pinii sunt foarte mici s-a preferat sa se urmareasca traseul la care este conectat pinul 29 (si s-a notat cu Trace) pana la un rezistor si s-a folosit acest punct pentru punerea firului de masa. Dupa aceasta operatiune testati cu atentia cuvenita bateria. Daca timpul de incarcare este mare, atunci problema e rezolvata.

Nu toate bateriile de laptop sunt construite cu controler care numara si memoreaza ciclurile de incarcare / descarcare. In imaginea urmatoare va prezint un exemplu de asemenea placa.

circuit control incarcare baterii litiu

In imagine avem un circuit dintr-o baterie compatibila cu HP Probook. Am incercuit controllerul de incarcare a bateriei. In acest caz, circuitul nu are posibilitatea de a stoca numarul de cicluri de incarcare / descarcare, deci nu se poate face si nu este nevoie de un reset al bateriei laptopului.

Este recomandat ca inainte de resetare baterie laptop sa verificati elementele de litiu din baterie. Cele care au voltajul mai mic decat valorile normale se vor inlocui cu baterii noi sau recuperate din alte baterii stricate. Daca nu faceti acest lucru riscati ca in scurt timp sa apara aceeasi problema sau resetarea bateriei laptopului sa nu va fie de folos.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *