4 Scheme electronice cu leduri pentru masina

In continuare va propun cateva scheme electronice cu leduri care pot fi aplicate pentru instalarea ledurilor in masina sau alimentate de la o sursa de 12v.

Alimentarea ledurilor prin inserierea cu un rezistor este foarte simpla dar nu si eficienta. Daca un led alb consuma in medie 0,07 wati, rezistorul necesar pentru alimentarea ledului cu 12 volti consuma undeva la 0,25 wati.

scheme electronice cu leduri

Scheme electronice cu leduri

Ledurile albe stralucitoare (superbright) au tensiunea de lucru de 3,5V. Curentul recomandat este de 20mA si poate fi crescut pana la 25mA fara sa avem o crestere semnificativa a temperaturii jonctiunii. Cresterea curentului pana la 30mA duce la incalzirea jonctiunii iar peste 30mA la deteriorarea ireversibila a jonctiunii ledului.

In continuare va prezint cateva scheme electronice cu leduri, furnizand ledului un curent de 25mA.

Led in serie cu un rezistor

alimentare led cu rezistor limitator de curent

schema alimentare led cu rezistor in serie

Cea mai simpla schema electronica cu led este circuitul in serie led, rezistor si sursa de tensiune.

Rezistorul plasat in serie cu ledul are rolul de a limita curentul prin led.

In cazul alimentarii la 12V unui led alb, la care tensiunea de lucru este de 3,5V, valoarea rezistentei trebuie sa fie de 340 ohm si o putere de 212 mW.

Pentru montarea pe masina trebuie tinut cont ca daca motorul e pornit, voltajul creste pana la 15V, la turatii mari. In acest caz valoarea rezistorului trebuie sa fie de 460 ohm si o putere de 290 mW.

Alimentarea ledurilor prin legarea unui rezistor in serie este solutia cea mai simpla dar si cea mai ineficienta. Daca un led consuma in general 0,07W, rezistorul plasat in serie cu ledul pentru limitarea curentului consuma aproximativ 0,3W adica de aproximativ 5 ori mai mult in total.

In plus alimentarea ledului cu rezistor in serie prezinta dezavantajul ca rezistorul se incalzeste, fiind nevoie de disiparea corespunzatoare a caldurii.

Inserierea ledurilor pentru montaj la masina

schema de conectare a ledurilor in paralel

O tensiune de alimentare mai mare sau egala cu 12V permite alimentarea in serie a 3 leduri albe (super-bright). Tensiunea de lucru a ledurilor va fi 3,5 x 3= 10,5V. Diferenta pana la 12-15 volti trebuie preluata de un rezistor.

Valoarea rezistorului care se inseriaza cu cele 3 leduri trebuie sa fie de 180 ohmi cu o putere de 112mW.

Legarea in serie a ledurilor are avantajul ca reduce numarul de rezistori folositi dar daca un led se defecteaza, atunci toate trei nu mai functioneaza.

Generator de curent constant

alimentare led cu generator de curent constantUna dintre cele mai simple scheme electronice cu leduri este generatorul de curent constant cu doi tranzistori.

Circuitul din schema alaturata suporta o tensiune de intrare de la 2 la 24V si poate alimenta orice led, pana la un consum maxim de 5 wati.

Tranzistorul T2 poate fi BC547 daca se alimenteaza un led normal cu 20mA. Pentru leduri de puteri mai mari se vor folosi tranzistori BD135, BD137 sau BD139 pentru ca pot disipa o cantitate mai mare de caldura.

Valoarea rezistorului R se calculeaza in functie de curentul necesar ledului. In cazul ledurilor albe, pentru a obtine un curent de 25mA vom avea nevoie de un rezistor R de 50 ohmi. Rezistenta lui R se calculeaza inmultind curentul necesar ledului (mili Amperi) cu 2.

Sursa de curent constant cu LM317

Una dintre cele mai usor de realizat scheme electrice cu leduri este sursa de curent constant cu circuitul integrat LM317.

sursa de curent constant LM317
Sursa de curent constant cu LM317 suporta tensiuni de intrare intre 6 si 25 V.

Curentul prin led este dat de formula:

I=1,25/R

Pentru alimentare la 12V de la masina R=50 ohmi.

In cazul alimentarii de la curentul masinii, ledul se poate inlocui cu doua leduri in serie. Daca s-ar folosi 3 leduri in serie, cand tensiunea bateriei scade sub 12,5 volti ledurile nu se mai aprind.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *