Ce rezistenta ne trebuie pentru alimentarea unui LED la 12V

Cea mai simpla metoda de alimentare a unui led este prin conectarea lui la sursa de alimentare in serie cu un rezistor. Azi dam raspuns intrebarii este ce rezistenta trebuie pt.led la 12v.

Ledurile trebuie alimentate cu un curent care sa nu depaseasca valorile specificate de producator. In cazul ledurilor albe, tensiunea de lucru este de 3,5V iar curentul de functionare de 20mA.

ce rezistenta trebuie pt.led la 12v

Ce rezistenta trebuie pt.led la 12V

Alimentarea ledurilor in curent mai mare de 20mA are ca efect incalzirea si, datorita lipsei unui radiator, la arderea ledului. Alimentarea ledurilor cu curenti intre 20mA si 30mA duce la o incalzire moderata si cresterea cantitatii de lumina produse, cu riscul arderii jonctiunii.

In continuare vom discuta alimentarea ledurilor albe la o sursa de tensiune de 12V cat si la alimentarea ledurilor la masina, unde tensiunea variaza intre 12V si 15V.

Alimentarea unui led la o sursa de 12V

ce rezistenta trebuie pt.led la 12v si 20mA? Ledul alb se alimenteaza la 12V, 20mA in serie cu o rezistenta de 425ohm si o putere de 170mW.

ce rezistenta trebuie pt.led la 12v si 25mA? Ledul alb se alimenteaza la 12V, 25mA in serie cu o rezistenta de 340ohm si o putere de 212,5mW.

ce rezistenta trebuie pt.led la 12v si 30mA? Ledul alb se alimenteaza la 12V, 30mA in serie cu o rezistenta de 283,33ohm si o putere de255mW.

Alimentarea unui led la masina

Tensiunea in masina variaza inevitabil de la un 11 volti atunci cand afara este foarte frig, la 12-13V in conditii de temperatura normale si chiar 15V atunci cand motorul este turat.

Variatiile tensiunii din masina impun alegerea unor rezistente pt. alimentarea ledurilor la tensiune mai mare de 12V, recomandarea fiind considerarea unei tensiuni de alimentare de 15V. In acest mod se evita arderea ledurilor.

ce rezistenta trebuie pt.led la 15v si 20mA? Ledul alb se alimenteaza la 15V, 20mA in serie cu o rezistenta de 575ohm si o putere de 230mW.

ce rezistenta trebuie pt.led la 15v si 25mA? Ledul alb se alimenteaza la 15V, 25mA in serie cu o rezistenta de 460ohm si o putere de 287mW.

ce rezistenta trebuie pt.led la 15v si 30mA? Ledul alb se alimenteaza la 15V, 30mA in serie cu o rezistenta de 383ohm si o putere de 345mW.

Disiparea de caldura pe rezistor

Utilizarea unui rezistor in serie cu ledul pentru limitarea curentului de alimentare duce la o pierdere de energie prin incalzirea rezistorului. Cu cat rezistenta este mai mica, cu atat caldura degajata de rezistor va fi mai mare.

In valorile de mai sus am inclus si puterea disipata prin rezistor. In medie 250mW-300mW sunt disipati prin incalzirea rezistorului pentru alimentarea fiecarui led. Daca avem 10 asemenea leduri, vom avea o putere disipata de 2,5 – 3 Wati.

Din afirmatia anterioara se deducem ca:

  • Rezistorii trebuie plasati astfel incat sa se permita degajarea caldurii emise. Cu cat sunt mai multi rezistori cu atat caldura degajata este mai mare. Montajul necorespunzator poate avea ca efect supraincalzirea si chiar focul.
  • Daca ledurile lasate sa lumineze cand motorul este oprit ele vor consuma din energia inmagazinata in baterie. Daca un led consuma in general 0,07 Wati, circuitul ledului inseriat cu rezistorul consuma undeva la 0,25-0,3 Wati.

Alternative de alimentare a ledurilor

Pentru evitarea consumului de energie prin disiparea caldurii degajate de rezistor, ledurile pot fi alimentate cu generatoare de curent constant. Cele mai simple surse de curent constant pot fi construite relativ simplu cu 2 tranzistori si 2 rezistente.

Cel mai mare avantaj al utilizarii surselor de curent constant pentru alimentarea cu leduri este faptul ca aceste circuite permit o plaja mare de variatie a tensiunii de alimentare, evitand astfel si variatiile de intensitate a luminii produse, datorate turatiei variabile a motorului.

Surse de curent constant pot fi construite si cu circuite integrate specializate, si anume LM317, LM2941 care permit o tensiune de intrare de pana la 26 Volti.

Daca doriti sa avitati problemele si sa nu va mai bateti capul cu ce rezistenta trebuie pt.led la 12v puteti achizitiona din comert, acum de la aproape orice magazin de componente de piese electrice auto, becuri LED care functioneaza la 12V. Aceste becuri LED pot fi conectate direct la tensiunea masinii, fara a risca arderea sau supraincalzirea, pentru ca au sursa de curent constant inclusa in constructia lor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *