Ce sa fac sa mearga calculatorul mai repede cu windows 10

Windows 10 arata si se comporta foarte bine pe calculatoarele relativ bune. Ce faci cand calculatorul este slab si nu are destula viteza si memorie? Ce sa fac sa mearga calculatorul mai repede cu windows 10? Iata 6 pasi simpli la indemana oricui are cunostinte minime de operare Windows care te vor ajuta sa-ti faci sa mearga calculatorul mai rapid.

Dezactiveaza aplicatiile care pornesc odata cu pornirea Windowsului

Foarte multe aplicatii sunt programate sa porneasca automat la pornirea sistemului de operare si continua sa functioneae pana inchizi calculatorul. Acestea consuma resurse (memorie, timp procesor, operatiuni hard disk) si pot scade semnificativ viteza Windowsului.

Daca vrei sa cresti viteza calculatorului ar trebui sa inchizi aplicatiile care lucreaza in fundal sau macar pe acelea pe care nu le folosesti in mod curent.

Ca sa dezactivezi pornirea acestor aplicatii la pornire trebuie sa faci urmatorii pasi:

 1. Click pe Sigla Windows de de bara de taskuri (Start)
 2. Click pe Settings
 3. Click pe Apps
 4. Click pe Startup
Startup - Aplicatii care pornesc odata cu Windows
Fereastra Windows Startup, unde gasesti aplicatiile care pornesc automat. Dezactiveaza aceste aplicatii ca sa mearga calculatorul mai repede.
 1. Dupa ce ai dezactivat toate aplicatiile de care nu ai nevoie da un Restart la calculator.

Dezactiveaza aplicatiile care repornesc la Startup

Windows 10 are o optiune de a reporni aplicatiile care erau active inainte de ultima restartare a calculatorului, chiar inainte de a introduce parola si a face Sign in. Aceasta are deasemeni impact asupra performantelor si face pornirea mai lenta.

Verifica daca repornirea aplicatiilor la pornire este activata cu urmatorii pasi:

 1. Click pe Start
 2. Click pe Settings
 3. Click pe Accounts
 4. Click pe Sign-In Options
 5. La sectiunea Restart Apps te asiguri ca sliderul are in dreptul lui „Off
Fereastra Windows Sign-In Options
Fereastra Windows Sign-In unde gasesti optiunea Restart Apps. Calculatorul porneste mai repede daca dezactivezi aceasta optiune.

Dezactiveaza aplicatiile care lucreaza in fundal

Aceste aplicatii pot continua sa ruleze chiar daca nu le folosesti. Daca vrei sa mearga calculatorul mai repede trebuie sa inchizi dezactivezi acele aplicatii pe care nu le consideri utile sau chiar sa dezactivezi aceasta optiune in totalitate.

 1. Click pe Start
 2. Click pe Settings
 3. Click pe Privacy
 4. Click pe Background Apps
 5. Dezactivezi orice aplicatie consideri ca nu ai nevoie sa stea in memorie dupa ce ai inchis-o.
 6. Optional poti dezactiva toata aceasta functie cu Let apps run in the background.
Fereastra Background Apps
Inchide aplicatiile din background care nu sunt necesare.

Atentie! Unele dintre aceste aplicatii pot trimite notificari si te tin la curent cu stiri si alte noutati. daca le inchizi nu mai primesti mesaje de la acestea. Un exemplu este Alarms and Clock – daca o dezactivezi nu mai suna alarma.

Dezinstaleaza aplicatiile care nu sunt necesare

In general calculatoarele sunt incarcate cu multe programe de care nu ai nevoie, incluzand utilitare pe care nu le vei folosi niciodata. Acestea consuma spatiu pe disc, timp procesor si memorie. Daca ti-ai pus intrebarea Ce sa fac sa mearga calculatorul mai repede cu windows 10 iata ce trebuie sa faci:

 1. Click pe Start
 2. Click pe Settings
 3. Click pe Apps
 4. Click pe Apps & Features
 5. Click pe aplicatia pe care vrei sa o dezinstalezi
 6. Click pe butonul Uninstall
Fereastra Apps & Features din Windows 10
Dezinstaleaza aplicatiile de care nu ai nevoie din Apps & Features pentru a face calculatorul sa mearga mai repede.

Elibereaza spatiu pe HDD sau SSD

Chiar daca ai SSD sau HDD regula este aceeasi. Nu este recomandat sa nu ai spatiu liber pe disk. In special la SSD-uri se recomanda sa ai cel putin 10% spatiu liber, altfel nivelul de uzura creste rapid.

Daca ai un calculator relativ nou si observi ca aplicatiile se misca greu probabil ca lipsa spatiului liber pe disc este motivul.

Pentru a rezolva aceasta problema poti sterge fisierele temporare, fisierele descarcate (de care probabil ca nu mai ai nevoie), versiunile anterioare de Windows, etc.

 1. Click pe Start
 2. Click pe Settings
 3. Click pe System
 4. Click pe Storage
 5. La sectiunea Local Disk (C:) dai click pe Temporary Files
 6. Optional dai click pe Show More Categories si vezi mai multe tipuri de fisiere temporare
 7. Selecteaza tipurile de fisiere temporare pe care vrei sa le stergi
 8. Click pe Remove Files

Atentie, odata ce aceste fisiere sunt sterse nu mai poti sa le recuperezi. Downloads este unul dintre folderele unde e posibil sa mai ai fisiere de care ai nevoie.

Fereastra Storage din Windows 10
In fereastra Storage din Windows 10 gasesti fisierele temporare care pot fi sterse pentru a mari spatiu pe disc.

Daca vrei ca acest lucru sa se intample automat poti activa si configura Storage Sense din partea de sus a ferestrei.

Defragmentarea discukui face sa mearga calculatorul mai repede cu windows 10

Valabil pentru calculatoarele care sunt echipate cu Hard Diskuri (HDD). Defragmentarea ajuta ca fisierele sa fie citite de pe disc intr-un singur pas si ajuta la cresterea vitezei calculatorului.

Pentru a accesa utilitarul de defragmentare urmeaza secventa:

StartSettingsSystemStorageMore Storage SettingsClick pe Optimize DrivesSelectezi discul C – Click pe Optimize.

Acest proces va fi de lunga durata deci incearca sa-l pornesti daca nu vei folosi calculatorul pentru cateva ore. Atentie insa, daca ai un HDD defect sau care prezinta simptome de imbatranire (sectoare defecte) este posibil sa se defecteze si mai mult si risti sa pierzi datele de pe calculator.

Daca suspectezi ca ai Hard Diskul defect e mai bine sa apelezi la un service specializat in reparatii calculatoare. Ei iti vor recomanda daca trebuie sa inlocuiesti HDD-ul sau nu.

Daca esti din judetul Suceava poti apela la firma Servrad. Noi facem service calculatoare de peste 15 ani in care ne-am confruntat de multe ori cu aceasta situatie. Pentru mai multe detalii vezi articolul nostru Mutare date de pe HDD pe SSD. O inlocuire a HDD-ului cu SSD va face sa mearga calculatorul cu windows 10 cu siguranta.

Iata 6 pasi simpli prin care am raspuns la intrebarea Ce sa fac sa mearga calculatorul mai repede cu windows 10. Toate aceste etape sunt usor de parcurs si sunt accesibile oricui, cu cunostinte minime de operare Windows.

Ce sa fac sa mearga calculatorul mai repede cu windows 10 daca dupa aceste etape nu am rezultate bune?

Daca ai parcurs toate cele 6 sfaturi de mai sus si tot nu merge repede calculatorul ai putea sa recurgi si la alte operatiuni, mai avansate, ca de exemplu: instalarea unui cip de memorie mai mare, mutarea unor aplicatii si fisiere pe discul D sau dispozitiv de stocare USB extern, repartitionarea discului, inlocuire HDD-ului cu un SSD, schimbarea HDD-ului cu un SSD. Pentru acestea va recomandam sa apelati la un service calculatoare.

Daca ai intrebari nu ezita sa ne lasi o intrebare in comentariu sau un mesaj in pagina noastra de contact.

Latest Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *