Cum se ascute lantul la drujba manual, ieftin si rapid

Desi pare putin complicat, ascutirea lantului drujbei se poate realiza fara ajutor calificat. Afla cum se ascute lantul la drujba folosind un kit (set) pentru ascutirea lantului drujbei.

cum se ascute lantul la drujba

Cum se ascute lantul la drujba

Pentru ascutirea lantului drujbei aveti nevoie de un kit de ascutire a lantului, care se poate gasi in comert. Setul de ascutire a lantului cuprinde pile rotunde si drepte si limitator de adancime. Dimensiunile pieselor din setul de ascutire depind de dimensiunea lantului drujbei dumneavoastra.

Cum se ascute lantul la drujba- Curatarea

Lantul drujbei se curata cu o perie de resturile de praf si lemn dupa care se degreseaza pentru a indeparta urmele de ulei de ungere. Se pot folosi pentru degresare alcooli minerali sau degresanti speciali pentru lanturi de drujbe, dar atentie foarte mare pentru ca acestea ataca partile din plastic ale carcasei.

Cum se ascute lantul la drujba -Inspectia

Verificati atent lantul drujbei pentru orice defectiuni (fisuri), dinti rupti sau indoiti. Partile care nu corespund se vor schimba pentru a evita orice accidente datorate unei ruperi ulterioare.

Cum se ascute lantul la drujba – Ascutirea

Folosind pila rotunda din setul de ascutire se pileste curbura dintilor sub un unghi de 25-30 grade. Se va incerca sa se pileasca toti dintii pentru a ajunge la dimensiunea celui mai scurt dinte, astfel rulajul lantului va fi mai uniform, fara batai sau socuri care pot duce la rupere. Cu pila lata se vor ascuti dintii drepti ai lantului.

Cum se ascute lantul la drujba -Verificare

Dupa ce toti dintii au fost piliti si rectificati manual cu pilele din setul de ascutire a lantului de drujba, se va verifica intinderea lantului. Este important ca toate verigile sa fie capabile de a se misca liber, in asa fel incat lantul sa nu faca unghiuri la intindere.

Cum se ascute lantul la drujba -Lubrifiere

Lantul drujbei se va lubrefia cu ulei pentru ungerea lantului. Pentru lubrefiere se poate folosi ulei de motor in anotimpul rece sau ulei de cutie de viteza in anotimpul cald.

Dupa montarea lantului pe drujba se va verifica daca acesta nu are joc prea mare.

Cand trebuie ascutit lantul la drujba

Primul semn ca lantul la drujba trebuie ascutit este cand drujba nu mai aluneca pe lemn ca de obicei dar pare sa taie mai mult, infigandu-se in lemn aproape se se inpotmoleasca. Al doilea semn este ca in urma taierii, resturile de lemn nu mai sunt aschiide lemn ci sunt un praf de lemn. Un lant bun va sfarama lemnul lasand in urma taierii un rumegus format din aschiide lemn.

Cam atat despre cum se ascute lantul la drujba. Pentru a cumpara pilele necesare puteti comanda de aici. Cu putina atentieputeti ascuti lantul drujbei manual fara a apela la un specialist. Totusi, daca lantul prezinta verigi deteriorate, dinti rupti sau daca deja l-ati ascutit de 5 ori, trebuie sa apelati la un serviciu specializat care va corecta diferentele de inaltime a dintilor si schimba eventualii dinti deformati sau sparti. Un lant uniform va face ca lantul drujbei sa alunece mai usor pe lemn.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *