Cum se calculeaza consumul la masina

Cum se calculeaza consumul la masina simplu, fara a apela la ajutor profesionist. Nu trebuie sa fii un mecanic sau inginer pentru a calcula consumul masinii. Metoda ce care v-o prezint in continuare este foarte simpla si nu necesita decat putina atentie.

Consumul masinii este influentat de o multime de factori ca vremea, calitatea drumurilorsauviteza de rulare. Forma caroseriei masinii, nivelul de incarcare sipresiunea din cauciucuri influenteaza si ele in mod indirect consumul masinii.

Cum se calculeaza consumul la masina

Primul pas in calculul consumului masinii e sa mergeti la benzinarie cu rezervorul aproape gol. Ideal este ca acul indicator al nivelului de incarcare a rezervorului sa fie exact deasupra unei gradatii, de preferinta cea de deasupra nivelului minim de siguranta.

Alimentati masina pana ce rezervorul se umple. Cand rezervorul este plin pompase va opri automat. Cu putina atentie continuati sa alimentati pana cand rezervorul este plin si carburantul poate fi vazut.

Inainte de a parasi statia de alimentare notati numarul de kilometri pe care-i indica bordul masinii si numarul de litri de carburant cu care ati alimentat. Cantitatea de carburant cu care ati alimentat poate fi gasita pe bonul pe care l-ati primit cand ati platit combustibilul.

Etapa urmatoare este sa conduceti masina intr-un mod cat mai normal pana cand rezervorul este gol. Cand acul indicator al incarcarii rezervorului este in aceeasi pozitie ca inainte dealimentare, notati numarul indicat de kilometraj.

Un ultim pas pentrucalculul consumului masinii este sa calculati consumul folosind formula urmatoare:

100 * cantitate combustibil / (Km Final – Km Initial )

De exemplu, cum se calculeaza consumul la masina dupa de am condus 950 kilometri, si initial am alimentat cu 45 litri de benzina.

100 * 45 / 950 = 4,73 (litri la suta de kilometri)

Metoda ce calcul a consumului masinii prezentata este ideala pentru calculul consumului in afara localitatii si poate fi utilizata cu succes la drum lung.

Cum se calculeaza consumul la masina in localitate

In localitate de obicei consumul e mai mare. Pentru a nu fi nevoie sa irositi combustibilul doar de dragul calculului puteti adapta metoda de mai sus, dar alimentati cu o cantitate mai mica de combustibil.

In primul rand planificati o un traseu prin localitate luand ca punct de plecare statia peco. Estimati distanta traseului. Aplicatia Google Maps poate fi foarte utila pentru calculul lungimii traseului. Pe baza distantei estimate faceti un calcul estimativ al cantitatii de combustibil de care aveti nevoie.

La fel ca la metoda anterioara, luati un reper pe indicatorul rezervorului, alimentati masina cu cantitatea de combustibil estimata. Notati kilometrii inainte de a pleca de la peco.

Conduceti pe traseul planificat iar cand indicatorul nivelului din rezervor ajunge la reperul luat initial, notati valoarea kilometrajului. Folosind formula prezentata anterior faceti calculul.

Acum, ca stiti cum se calculeaza consumul la masina, nu mai pot decat sa va urez o calatorie placuta si atentie la volan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *