De ce nu se mai incarca bateria la laptop

Bateria este o componenta aproape indispensabila intr-un laptop. Cateodata insa aceasta se incapataneaza si nu mai vrea sa inmagazineze electricitatea de care laptopul are nevoie. Haideti sa aflam de ce nu se mai incarca bateria la laptop!

de ce nu se mai incarca bateria la laptop

Producatorii garanteaza functionarea unei baterii de laptop intre 300 si 500 de cicluri de incarcare – descarcare complete. Multi dintre noi constatam insa ca dupa 1-2 ani de folosire a laptopului bateria nu mai tine atat de mult ca atunci cand laptopul era nou. Unii utilizatori se plang chiar ca nu au folosit bateria mai deloc in tot acest timp.

O mica parte insa au ghinionul ca bateria din laptop sa nu se mai incarce deloc, chiar si la cateva zile dupa achizitionare.

De ce nu se mai incarca bateria la laptop

  1. Bateria laptopului este foarte veche si nu mai este capabila sa inmagazineze curent.
  2. Bateria (relativ noua) era buna ieri dar azi nu mai vrea sa se incarce.
  3. Contorul din baterie a inregistrat un numar de cicluri incarcare-descarcare ce depaseste valoarea admisa de producator.
  4. Contactele bateriei nu fac bine contactul cu placa de baza.
  5. Circuitul de incarcare este defect si nu mai da curent de incarcare bateriei.
  6. Alimentatorul laptopului este defect sau nu are destula putere sa incarce bateria.
  7. Drivere cu probleme

Sa analizam pe rand de ce nu se mai incarca bateria la laptop in fiecare din situatiile de mai sus:

Bateria este foarte veche si nu se mai incarca

In urma folosirii indelungate sau doar datorita imbatranirii elementelor de litiu, tensiunea grupurilor elemente de litiu din baterie nu depaseste valorile minime admise de producator. Din aceasta cauza, controllerul de incarcare care se afla in baterie decide ca bateria nu mai poate fi utilizata. Bateriile de laptop cu acest defect pot fi reparate prin inlocuirea elementelor de litiu defecte (preferabil inlocuirea tuturor elementelor in acelasi timp) si o resetare baterie laptop care poate fi facuta de cineva care cunoaste putina electricitate. Despre resetarea bateriei de laptop voi vorbi in articolul urmator.

Bateria (buna pana ieri), nu se mai incarca

De ce nu se mai incarca bateria la laptop peste noapte? O rememorare a celor intamplate cu laptopul inainte de aparitia defectiunii bateriei poate da un indiciu asupra problemei. De exemplu, daca bateria a fost scoasa din laptop in timp ce laptopul era pornit si conectat la incarcator, este posibil ca circuitul de incarcare din laptop sa se fi defectat. Acesta poate fi reparat prin depanarea hardware a placii de baza sau schimbarea ei cu una buna.

Contorul ciclurilor de incarcare / descarcare

Majoritatea producatorilor construiesc bateriile de laptop cu o mica memorie interna in care se inregistreaza anumite date despre baterie cu ajutorul carora se poate evalua starea bateriei. Tot aici se inregistreaza si numarul de cicluri de incarcare / descarcare a bateriei laptopului. Pentru siguranta laptopului si a utilizatorului, majoritatea producatorilor programeaza bateria sa nu se mai incarce cand numarul de cicluri de incarcare / descarcare depaseste o anumita valoare maxima. Si in acest caz o resetare baterie laptop poate fi solutia problemei.

Contactul bateriei cu laptopul este imperfect

Oricat de stupid ar suna acest lucru, de foarte multe ori depunerile de praf impreuna cu umezeala dau nastere la depuneri de saruri pe pontactele bateriei. Aceste depuneri de saruri afecteaza conductivitatea metalului din care sunt fabricate contactele bateriei, dand nastere la erori de comunicatie intre controlerul din baterie si placa de baza. Supraincalzirea laptopului poate cauza deformarea carcasei din plastic, ducand la departarea contactelor bateriei si placii de baza.

Alimentatorul este defect

In unele cazuri proprietarii de laptopuri ajung la service acuzand ca bateria care nu se mai incarca, fara a lua in considerare ca de fapt alimentatorul are probleme. Defectiunea poate fi in cablul de la alimentator la laptop sau alimentatorul in sine.

Drivere ACPI cu probleme

S-au semnalat cazuri in care laptopul recunostea bateria dar refuza sa o incarce. Pentru a determina daca aveti o problema de drivere, puteti porni calculatorul cu un sistem de operare de pe un stick USB bootabil, gen Ubuntu. Daca bateria se incarca in timp ce rulati un alt sistem de operare, atunci problema este din softwarele de pe calculator, probabil driverele ACPI. Puteti incerca reinstalarea acestor drivere.

Daca tot nu stii de ce nu se mai incarca bateria la laptop in cazul tau, te rog sa citesti urmatorul articol in care iti voi arata cum se face o resetare baterie laptop, pentru a prelungi functionarea bateriei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *