Panou solar pentru apa calda facut acasa

Costul apei calde menajere poate fi redus drastic cu un panou solar apa calda facut acasa. Materialele necesare realizarii acestui panou solar sunt foarte ieftine si accesibile oricui.

panou solar apa calda facut acasa

Panou solar apa calda facut acasa

Panourile solare cu tuburi vidate sunt cele mai eficiente dispozitive de preparare a apei calde menajere. Pretul acestora este insa exagerat de mare pentru marea majoritate a populatiei. Cu putina indemanare si cateva materiale ieftine se poate construi un panou solar apa calda (facut acasa) care se apropie destul de bine de randamentul panoului solar cu tuburi vidate.

Panoul solar din peturi de plastic se poate face cu costuri mici, repede si usor. Panoul solar din peturi de plastic se bazeaza pe principiul termosifonului si de aceea nu necesita motoare pentru circulatia apei.

Panoul din sticle de plastic din imaginea de mai sus este facut din 100 peturi si poate furniza suficienta apa calda pentru o familie de 2-3 persoane.

schema panou solar apa calda facut acasa

Pentru stocarea caldurii se poate folosi un butoi asezat mai sus decat partea superioara a panoului solar. Diferenta de nivel minima dintre rezervor si panoul solar trebuie sa fie de 30 cm.

Marimea rezervorului se alege in functie de necesitati. Pentru a pastra apa calda dupa ce soarele nu mai incalzeste si chiar pe timpul noptii, rezervorul trebuie captusit un strat de vata minerala.

detaliu panou solar apa calda facut acasaPanoul solar apa calda facut acasa contine tuburi de plastic negre care trec prin sticlele de plastic transparent. Datorita izolarii termice produse de peturi, conductele negre din interior se incalzesc.

Datorita efectului de termosifon apa incalzita din conducte va urca in sus, catre rezervorul cu apa lasand loc apei reci care trece din rezervor in partea de jos a tuburilor. Aceasta instalatie nu are nevoie motor pentru circulatia apei.

Cand apa calda se consuma intra in functiune robinetul cu flotor pentru a mentine nivelul de apa stabilit in rezervor. La iesirea din robinetul flotor se monteaza o bucata de teava perforata in multiple locuri. in jurul acesteia se plaseaza o sticla de plastic cu fundul taiat. Rolul tevei perforate si a sticlei de plastic fara fund este de a elimina turbulentele din apa cand rezervorul se alimenteaza cu apa proaspata.

Acest panou solar apa calda facut acasa are un randament foarte bun pe timpul in special pe timpul verii cand poate face fata consumului unei familii mici fara probleme.

Panoul solar din sticle de plastic facut acasa poate fi folosit si iarna in zilele mai calduroase. Cand soarele nu incalzeste tevile trebuie golite de apa pentru a evita deteriorarea datorita inghetului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *