Schimbare permis auto. Acte Necesare. Taxa. Timp Eliberare

Schimbarea permisului auto este pentru majoritatea soferilor un pas necesar dar neplacut si consumator de timp si nervi. Zilele trecute m-am lovit si eu de aceasta situatie pentru ca imi expira permisul si am fost impresionat (in bine) de cat de usor a putut fi. Citeste mai departe si-ti voi spune tot ce trebuie sa stii pentru schimbarea permisului auto si cum scapi usor si rapid.

schimbare permis auto

Schimbarea permisului auto rapid si fara batai de cap

Permisul auto e unul dintre cele cateva acte de care nu ne putem lipsi atunci cand suntem la volan. Cu toti cunoastem sentimentul cand momentul schimbarii permisului se apropie oricare ar fi motivul (permis auto expirat, schimbarea numelui, pierdere, s.a.m.d.). Iar trebuie intocmita fisa medicala, facute plati pe la diverse ghisee, poze si bineinteles cateva vizite la politie, departamentul rutier. Toate acestea inseamna un pachet nou de nervi plus o gramada de timp pretios pierdut asteptand sa-ti vina randul.

Ce stiai despre schimbarea permisului auto, s-a schimbat

Da, ai citit bine. Metodologia de schimbare permisul auto s-a schimbat si acum pierzi mult mai putin timp si alergi catre mult mai putine ghisee. Hai sa nu mai pierdem timpul si sa punem pas cu pas totul in ordine.

Acte necesare schimbare permis auto

Acte necesare in cazul expirarii permisului auto:

  • Act de identitate, Buletin sau Carte de Identitate si copie xerox.
    • Cetatenii straini trebuie sa prezinte urmatoarele acte necesare: Carte de rezidenta, Permis de sedere, Certificat de inregistrare si Pasaport.
  • Fisa medicala pentru schimbarea permisului auto si copie xerox.
  • Permisul vechi daca se doreste schimbarea permisului auto expirat sau pentru schimbarea numelui. Daca permisul auto este pierdut sau furat, acest lucru se declara in cererea care se completeaza cand depui actele.
  • Dovada ca ati platit taxa pentru schimbarea permisului auto.

Acestea sunt toate actele necesare schimbarii permisului. Nu mai este nevoie de facut poze tip si platit la diversi intermediari pentru intocmirea fisei de schimbarea permisului auto.

Fisa medicala pentru schimbarea permisului trebuie obtinuta de la o unitate medicala autorizata si trebuie sa spuna ca sunteti apt din punct de vedere medical bineinteles. Obtinerea fisei medicale iti consuma cel mai mult timp.

Cum obtii fisa medicala pentru schimbarea permisului auto

Cel mai bine este sa apelezi la unitatile medicale private. Multe dintre acestea sunt autorizate sa elibereze fisa medicala pentru schimbarea permisului auto si in general sunt mult mai bine organizate decat institutiile de stat din acelasi domeniu. Cu un apel in avans iti faci programare si totul merge struna si ai fisa medicala semnata si parafata foarte usor si repede.

Poti apela si la unitatile medicale de tip policlinica (aceleasi de dinainte de 1989) dar trebuie sa te inarmezi cu nervi de otel.

Exemplul meu, Policlinica Areni din Suceava – denumita acum Cabinete Medicale Areni. La parter, un infirmier cred (nu avea ecuson) elibereaza fisa medicala pentru schimbarea permisuluiauto, in alb, contra valorii de 56 lei. Cu aceasta fisa treci pe la toate cabinetele ale caror numere le ai pe foaie, pentru a fi examinat si a primi semnatura. Cam la toate cabinetele e de asteptat si sunt 6 in total (boli interne, ortopedie-chirurgie, ORL, oftalmoligie, neurologie si psihiatrie). Vestea buna e ca nu mai trebuie sa mergi la doctorul de familie pentru a-ti elibera o adeverinta iar doamnele si domnisoarele nu mai trebuie sa faca vizita medicala la ginecologie.

Eu am obtinut fisa medicala pentru schimbarea permisului in 2 ore. Majoritatea timpului am asteptat la usa cabinetelor de boli interne (pentru ca toti cred ca ei pot sa se bage in fata) si oftalmologie pentru ca aveau un pacient cu cine stie ce problema. Restul cabinetelor au mers „cat ai pocni din degete”.

Cum platesti taxa pentru schimbare permis auto

Pentru plata taxei de schimbare permis auto ai mai mule variante, si anume: trezorerie, mandat postal, virament bancar sau internet banking. Daca alegi una dintre aceste forme de plata, nu uita sa iei cu tine dovada platii. Mai poti plati si direct la institutia prefectului, departamentul permise si inmatriculari auto, in momentul depunerii cererii pentru schimbarea permisului auto.

Personal am uitat sa platesc asa ca m-am dus direct si am platit la chiseul unde am depus actele. Nu am asteptat deloc dar a trebuit sa am bani potriviti pentru ca eram primul din ziua respectiva care alegea o astfel de forma de plata a taxei de schimbare permis auto. Taxa a fost de 68 lei.

Unde te adresezi pentru schimbarea permisului auto

Aici nu sunt de spus prea multe. Conform noii legislatii, institutia prefectului este cea care se ocupa de schimbarea permiselor si de obicei se afla in imediata apropiere a borourilor care se ocupa de schimbarea cartilor de identitate si a buletinelor.

La Suceava, pentru schimbarea permisului auto trebuie sa mergi la Iulius Mall, si la etaj, vizavi de cinema gasesti birourile in cauza.

Taxa schimbare permis

Pentru schimbarea permisului de conducere se percepe o singura taxa platibila prin modalitatile exprimate mai sus. Taxa pentru schimbarea permisului auto este de 68 lei.

Cum intocmesti cererea de schimbarea permisului de conducere

Asa cum am mai spus, nu mai trebuie sa faci poze sau sa apelezi la diferite servicii auxiliare pentru a completa fisa pentru schimbarea permisului.

Acum te duci simplu la ghiseu cu buletin, permis vechi, fisa medicala, si dovada de plata (sau platesti pe loc). Un functionar iti intocmeste cererea, semnezi, iti face poza si ai scapat.

Cum primesti noul permis auto

La depunerea cererii, functionarul iti ofera varianta de a ridica noul permis de conducere direct de la ghiseu sau ti se recomanda sa ti se trimita prin scrisoare recomandata direct unde locuiesti (serviciu postal este inclus in taxa deja platita).

Personal am optat sa primesc permisul acasa prin serviciul postal, si in 2 zile a venit permisul auto in scrisoare recomandata.

Nu uita sa ceri o dovada inlocuitoare de permis

Daca ti-a expirat permisul si trebuie sa conduci in urmatoarele 2-3 zile, cere o dovada de la ghiseul unde depui cererea pentru schimbarea permisului auto. Aceasta nu costa nimic si este valabila maxim 15 zile sau pana ajungi in posesia noului permis auto.

In cat timp se elibereaza permisul de conducere

Functionarii de la institutia prefectului sustin ca pentru permisul de conducere se elibereaza in 2-3 zile de la depunerea cererii.

Inchei prin a spune inca odata ca am ramas placut impresionat de cat de simplu a fost sa depun la institutia prefectului cererea de schimbare permis auto si de cat de repede am primit noul permis, direct acasa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *