Schimbarea furnizorului de energie electrica si ieftinirea curentului

Inca din 2015 consumatorii casnici (persoane fizice) pot opta pentru schimbarea furnizorului de energie electrica. Pana in 2018 toti utilizatorii casnici de curent electric vor fi nevoiti sa-si negocieze un contract nou cu un furnizor de energie electrica.

schimbare furnizor energie electrica

Schimbarea furnizorului de energie electrica poate sa scada valoarea facturii si sa va dea batai de cap pe viitor.

Ce inseamna schimbarea furnizorului de energie electrica

Romanii pot opta acum pentru schimbarea furnizorului de energie electrica. In teorie prin aceasta schimbare consumatorul casnic si-ar putea reduce valoarea facturii la energia electrica. In practica insa lucrurile se complica.

Prin schimbarea furnizorului de energie electrica, utilizatorii casnici ies de pe piata reglementata de energie electrica si intra in piata libera unde tarifele variaza in functie de cerere si oferta. Cu alte cuvinte prin schimbarea furnizorului actual (ENEL, EON, Electrica sau CEZ) renuntati la tariful stabilit de arbitrul pietei care este in prezent de 133 lei/MegaWatt ora si treceti la un tarif care se „negociaza” cu noul furnizor.

Cel mai important lucru, care trebuie stiut de toata lumea este ca odata renuntat la furnizorul de energie electrica nu va mai puteti intoarce inapoi, deci nu mai puteti reveni la pretul stabilit de arbitrul pietei, respectiv ANRE. Legea care reglementeaza schimbarea furnizorului de energie electrica impune anumite limitari care interzic mutari repetate inainte si inapoi.

Un alt lucru foarte important este ca pretul energiei electrice pe piata libera variaza foarte mult ajungand in unele zone la 160 si chiar 200 lei pe MegaWatt ora.

De ce este mai ieftin curentul la alti furnizori?

Odata intrati pe piata libera furnizorii pot negocia pretul cu care cumpara energia electrica pentru a o revinde abonatilor lor. Cu cat furnizorul de energie electrica are mai multi abonati, cu atat puterea lui de negociere este mai mare. Deci un furnizor cu un volum mare de consumatori ar putea negocia cu producatorii pentru a obtine un pret mai bun decat cel stabilit de ANRE.

Partea frumoasa a lucrurilor

Noii furnizori de energie electrica vin cu oferte foarte avantajoase pentru potentialii lor clienti. Se ofera preturi mai mici la energia electrica, si diferite reduceri diferite in functie de statutul social, varsta si fidelitate. In plus unii furnizori ofera la pachet si alte servicii.

Prin schimbarea furnizorului de energie electrica nu trebuie facute nici un fel de modificari asupra instalatiei de racordare, nu necesita schimbarea contorului si nu implica nici un cost suplimentar de conectare sau incheiere de contract.

Raportarea consumului se face catre noul furnizor iar plata se face la casieriile acestuia, sau online, odata cu plata celorlalte servicii contractate.

Partea mai putin frumoasa a schimbarii furnizorului de energie electrica

Oferta de preturi mai mici la energia electrica atrage fara dar si poate pe oricine vrea sa salveze din bugetul familiei. Atentie insa la ceea ce semnati in contractul de furnizare a energiei electrice. Din nou, luati aminte la scrisul marunt.

La schimbarea furnizorului de energie electrica trebuie sa fim atenti nu doar la pretul energiei electrice ci si la perioada pentru care se incheie contractul sau conditiile in care acesta poate fi reziliat.

In plus, la sfarsitul perioadei minime in care pretul curentului trebuie sa fie stabilit conform contractului va puteti trezi cu regularizari si recalculari care va pot incarca factura.

Asa cum am mai spus, nu trebuie facute modificari asupra instalatiei de racordare si nici nu trebuie schimbat contorul pentru ca in continuare sunteti legat de acelasi distribuitor zonal. Acest distribuitor zonal este platit de catre furnizorul de energie electrica.

Probleme pot sa apara in momentul cand furnizorul dumneavoatra de energie electrica se hotaraste sa nu mai plateasca contravaloarea energiei catre producatori si distribuitorii zonali. Tepe de acest gen nu s-au semnalat inca printre distribuitorii de energie electrica.

Eventualele problele de furnizare a energiei electrice vor fi rezolvate in continuare de catre distribuitorul zonal de energie electrica.

Nici un furnizor nu va accepta sa negociati cu el pretul de furnizare a energiei electrice. Ei negociaza acest pret cu producatorii dupa care stabilesc un tarif cu care va fi livrat catre consumatorii finali.

Sa tragem o concluzie

Schimbarea furnizorului de energie electrica poate reduce valoarea facturii la energia electrica cu pana la 30% conform ofertelor unor furnizori. Pentru a schimba furnizorul nu se percep taxe suplimentare si nu trebuie modificata instalatia de racordare.

Totul sta in scrisul cu litere marunte. Cititi cu mare atentie si nu va lasati pacaliti de mirajul schimbarii furnizorului de energie electrica.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *