Unitati de masura pentru volum

Volumul se defineste ca spatiul ocupat de un corp solid, un lichid sau gaz. Pentru masurarea volumelor, Sistemul International defineste unitati de masura pentru volum.

Unitatea de masura a volumului acceptata international este metrul cub si reprezinta spatiul ocupat de un cub cu laturile de un metru.

Datorita dimensiunilor foarte mari ale metrului cub, comparativ cu obiectele folosite de zi cu zi, Sistemul International defineste si subunitati de masura pentru volum, cel mai comun folosit fiind litrul si mililitrul.

1000 mililitri = 1 litru = 1 decimetru cub = 1000 centimetri cubi = 0.001 metri cubi.
1 mililitru = 1 centimetru cub

Cu alte cuvinte un metru cub are 1000 litri. In acelasi timp un litru are 1000 mililitri.

Unitati de masura pentru volum folosite in anumite tari sau regiuni:

Inch Cub este una dintre unitatile de masura pentru volum din Sistemul Imperial si este folosit majoritar in Statele Unite. Un inch cub are exact 0,016387064 litri. Un inch cub inseamna in acelasi timp 0,000016387064 metri cubi.

Volumul unui metru cub este de aproximativ 61023,744 cubic inch.
Un litru are volumul de aproximativ 61 inch cub.

Unitate de masura pentru volum Inch Cub a fost folosit cu precadere in Statele Unite pentru masurarea volumului panourilor electrice. Datorita exporturilor mari de produse electrice aceasta unitate de masura pentru volum a fost imprumutata si in alte zone ale lumii. Inchul cub se foloseste prescurtat sub formele: cubic in, cu inch, cu in, inch^3, in^3, inch3, in3, c.i., CI, cui.

Intre unitati de masura pentru volum din Sistemul Imperial trebuie sa amintim Foot cub, care are exact 1728 inch cubi sau 28,316846 litri sau aproximativ ?1?35 metri cubi sau 7,480 galoane.

O uncie fluid (prescurtat fl oz) este o unitate pentru masurarea volumului lichidelor si are aproximativ 30 mililitri.
In Sistemul Imperial de unitati de masura pentru volum o uncie de fluid are aproximativ 1?20?dintr-o pinta imperiala sau 1?160?din volumul unui galon imperial. United States Customary definesc si eu uncia de fluid (fl oz) ca fiind US 1?16?pinta fluida, 1?128?dintr-un US galon fluid sau aproximativ 29,6 ml.

Pinta este definita atat de United States Customary cat si de Sistemul Imperial Britanic?de unitati de masura pentru volum ca fiind a opta parte dintr-un galon. Pinta britanica este aproximativ?cu o cincime mai mare decat pinta americana. Pinta britanica are aproximativ 568 ml iar pinta lichida americana 473 mililitri. Americanii mai definesc si pinta uscata (dry pint) ca aproximativ 551 mililitri.

Atat United States Customary cat si Sistemul Britanic imperial de unitati de masura pentru volum definesc galonul ca fiind 4,54609 litri in Marea Britanie?si respectiv 3,785?litri in Statele Unite.

O alta unitate de masura pentru volume, folosita in diferite contexte inca din perioada medievala, este barilul (barrel in engleza, care inseamna butoi). Un functie de ceea ce se masoara, barilul are diferite valori, cea mai uzuala folosinta a sa in zilele noastre fiind pentru masurarea petrolului.

Barilul de petrol (abreviat bbl) are 42 galoane americane, conform United States Customary, adica aproximativ 159 litri sau 35 galoane imperiale?britanice. In afara Statelor Unite cantitatile de petrol se masoara in metri cubi, unitate care este definita de Sistemul International de unitati de masura pentru volum. Conform factorului de conversie nominal 6,2898 barili americani de petrol au aproximativ un metru cub, factorul de conversie depinzand de densitatea si temperatura petrolului.

In decursul istoriei au fost folosite si alte unitati de masura pentru volum, dar odata cu instituirea Sistemului International al unitatilor de masura, acestea au fost incet inlocuite cu multiplii si submultiplii metrului cub si al litrului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *