Cat consuma un laptop

Ti-ai pus vreodata intrebarea cat consuma un laptop? Cu cat creste factura la curent daca tinem laptopul in priza non stop timp de o luna de zile?

cat consuma un laptop

Cat consuma un laptop

Laptopul consuma in medie 50 wati pe ora. La un pret de aproximativ 0,62lei pe kilowatt (cu toate adausurile incluse, inclusiv TVA) acest consum se traduce in 0,031 lei. Ca sa aflam cat consuma un laptop in 24 de ore inmultim cu 24 si obtinem valoarea energiei electrice consumate de aproximativ 0,74 lei.

Daca ai nevoie sa rulezi un server (de exemplu Counter Strike sau un server web) sau doar tii laptopul pornit tot timpul si te intrebi cat consuma un laptop in aceasta situatie, calculul e simplu. Inmultim consumul zilnic cu 31. Obtinem un consum lunar de 23 lei.

Daca esti printre posesorii de laptopuri vechi, adica antice, trebuie sa stii ca iti consuma foarte mult in comparatie cu un laptop de actualitate. Consumul unui laptop vechi (si aici ma refer la cele din generatia Pentium II) poate ajunge si la un consum de 200 wati pe ora adica mai mult decat un calculator desktop de actualitate.

Consumul laptopului variaza in functie de programele pe care le ruleaza. Daca un laptop va consuma aproximativ 40 wati in stare IDLE, consumul lui va urca la 70-80 wati cand este folosit intensiv (procesor 100%, grafica, hdd, etc).

Majoritatea lapopurilor au alimentatorul de 90 wati. Asta inseamna ca orice ai face cu acel laptop, el nu poate lua mai mult decat poate sa-i dea alimentatorul, adica 90 wati pe ora.

Daca laptopul nu este conectat la alimentator el va lua curent din baterie. De obicei bateriile au o capacitate de 45 wati pe ora. Cand laptopul functioneaza cu curent din baterie va lucra mai lent, atat sistemul de BIOS cat si sistemul de operare avand mecanisme care limiteaza puterea de calcul a laptopului.

Cam atat despre cat consuma un laptop. Voi reveni cu un alt articol in care vom discuta despre baterii de laptop si cum puteti sa le reconditionati.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *