cate kg are un metru cub de lemn

Cate kg are un metru cub de lemn depinde de cat de ud este lemnul. In general lemnul se vinde la volum, pentru ca greutatea variaza foarte mult in functie de umezeala materialului. Lemnul se cumpara la metru cub sau, la metru ster.

cate kg are un metru cub de lemn

Cate kg are un metru cub de lemn

Metrul ster este un metru cub de lemne aranjate in asa fel incat sa se lase goluri cat mai mici intre lemne. Totusi spatii intre lemne raman. Volumul de lemn intr-un metru ster este de aproximativ 0,7 metri cubi. greutarea unui metru cub de lemn este in jur de 500-600 kg in cazul lemnului de fag sau stejar. Lemnul uscat de brad sau alte esente usoare cantareste aproximativ 300 kg pe metru cub.

Cate kg are un metru cub de lemn ud

Daca lemnul este ud, greutatea la metru cub este mai mare. Lemnul de fag si stejar ud ajunge la aproximativ 700-750 kg pe metru cub, in timp pe lemnul de brad si alte esente usoare ajunge si la 600 kg pentru un singur metru cub de lemn.

De care lemne sa cumpar? -la metru ster sau la kg

Parerile sunt impartite din acest punct de vedere. Unii sunt de parere ca atunci cand vand la metru ster sau la metru cub unii comercianti au tendinta de a nu-si da interesul sa aranjeze cat mai bine lemnele si astfel sa lase goluri mari in pachet. Alte pareri spun ca daca se cumpara la kg lemnele sunt ude (si automat randamentul la ardere este mult mai mic).

Ideal pentru a nu fi pacalit la cumpararea lemnelor este sa se calculeze volumul pachetului care se cumpara si sa se cantareasca. In acest fel se poate calcula o greutate pe metru cub pentru lemnele ce urmeaza a fi comparate. Aceasta greutate se poate apoi compara cu greutatea medie a metrului ster (500-600 pentru fag/stejar sau 300 pentru brad). Cu cat greutatea obtinuta pentru un metru cub este mai mare, cu atat lemnele sunt mai ude.

Cate kg are un metru cub de lemn – cand se cumpara lemne de foc

Perioada cea mai buna pentru cumpararea lemnelor de foc este primavara. Lemnele vor avea timp toata vara si toamna sa se usuce si vor fi si mult mai ieftine. Daca veti cumpara lemne de foc toamna, in majoritatea cazurilor sunt memne umede. Daca totusi ati cumparat lemne de foc uscate toamna, probabil ca ati platit mult mai mult pe ele. Iarna lemnele de foc sunt foarte scumpe.

Iata de ce se recomanda cumpararea lemnelor de foc in primavara. Evitati cheltuielile mari si aveti garantia ca intrati in iarna urmatoare cu lemnele uscate.

Concluzie

Ai nevoie sa stii cate kg are un metru cub de lemn cand cumperi lemn pentru a nu fi pacalit ce comerciantii care incearca sa profite de necunoscatori.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *