Cati cm are un inch si cati mm are un cm

Inch este o unitate de masura definita in sistemul imperial (britanic). Ca si centimetrul inch se foloseste pentru masurarea distantelor. Afla in continuare, din imaginile de mai jos cati cm are un inch si dupa aceea si cati mm are un cm.

Cati cm are un inch

cati cm are un inch

Cu toate ca a fost definit si utilizat de marea Marea Britanie in prezent inch mai este folosit pe scara larga doar in Statele Unite. Marea Britanie a aderat la sistemul metric (international).

cati cm are un inch

Cati mm are un cm

cati mm are un cm

Daca tot timpul ai dorit sa stii despre aceasta unitate de masura ciudata denumita inch, trebuie sa stii ca inch nu are submultiplu ca centimetrul. Un inch se imparte in opt parti egale, denumite optimi de inch. De aceea vedem dimensiuni ca 1 inch si 1/8 adica un inch si o optime de inch. Pentru precizie mai mare inch se poate imparti in 16 parti egale denumite saisprezecimi de inch.

Cum se citeste o rigla sau ruleta marcata in inch

Referindu-ne la prima imagine din acest articol, in jumatatea de sus avem inch, fiecare numar 1,2,3… fiind alaturi de o deviziune mai lunga. Aceasta diviziune mai lunga decat restul marcheaza un inch, doi inch, s.a.m.d. Intre diviziunile principale de inch avem cate 7 diviziuni medii si 15 diviziuni mici. Cele 7 diviziuni medii impart un inch in 8 parti egale iar cele 15 diviziuni mici impart un inch in 16 saispresecimi de inch.

In masuratorile efectuate cu rigla gradata in inch se citeste de la stanga la dreapta: numarul intreg de inch, apoi cate optimi de inch. Exemplu: 1 inch si 3/8. Daca se doreste precizie mai mare se citesc gradatiile mici, saisprezecimile. Exemplu: 2 inch si 3/16.

Este important de stiut ca 12 inch formeaza un foot (picior). Inch se noteaza cu doua ghilimele, exemplu 2″ este doi inch sau 3″ 1/8 este trei inch si o optime. Inch mai este denumit si tol (zoll).

Daca vrei sa stii cati cm are un inch, te rog sa dai click aici sau sa derulezi in prima parte a articolului.

Cum se citeste o rigla sau ruleta marcata in cm

Subdiviziunea centimetrului este milimetrul. Conform sistemului international al unitatilor de masura un cm este format din 10 mm. Pentru usurinta citirii, centimetrul este impartit in doua jumatati de cate 5 mm, fiecare jumatate fiind impartita la randul sau in 5 parti egale, denumite mm (milimetri).

Citirea se face de la stanga la dreapta, adica mai intai numarul de cm (dat de diviziunile cele mai inalte), dupa care se citesc milimetrii (mm). Exemplu (2 cm si 5 mm, sau mai scurt 2,5 cm).

10 cm formeaza un decimetru iar 100 cm formeaza un metru.

Verifica acest lucru in imagine. Tot acolo am notat si cati mm are un cm.

Cum se face o trasformare mm in cm

Una dintre cele mai simple transformari este transformarea mm in cm. Numarul de mm se imparte la 10 si rezulta numarul de cm. De exemplu daca avem 357 mm, impartind la 10 obtimen 35,7 cm, adica 35 cm si 7 mm.

Cum se face o transformare inch in cm

1 inch = 2,54 cm
1/8 inch = 0,3175 cm
1/16 inch = 0,15875 cm

Iata cum se face o transformare inch in cm:

se inmulteste numarul de inch cu 2,54 dupa care se inmulteste numarul de optimi cu 0,3175 apoi se inmultesc saisprezecimile cu 0,15875. Cele trei valori obtinute se aduna si se obtine rezultatul transformarii inch in cm.

Exemplu:

2 inch si 3/8 = 2 x 2,54 cm + 3 x 0,3175 = 6,0325 cm

Concluzie

Asa cum am mai spus in articolul cati milimetri are un centimetru, un cm este divizat in 10 mm. Pe de alta parte un inch este divizat in 8 parti egale sau 16 parti egale, in functie de cat de mare este precizia de masurare. Astazi am aflat cati cm are un inch si cati mm are un cm. Masurarea in cm este mai usoara decat in inch. Pentru o masurare de precizie, va rog sa cititi si cum se masoara cu sublerul. Va doresc succes la masurat in inch sau cm.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *