Formula Vitezei
In fizica formula vitezei este distanta impartita la timp. Viteza = Distanta / Timp. Unitatea Internationala pentru masura vitezei este metru/secunda. In formula urmatoare d = distanta parcursa iar t = timpul in care s-a efectuat deplasarea.

Viteza se calculeaza impartind distanta parcursa la timpul in care s-a efectuat deplasarea pe acea distanta.

De tinut minte ca in formula vitezei distanta se masoara in metri iar timpul se masoara in secunde, aceste doua unitati de masura facand si ele parte din Sistemul International al unitatilor de masura.
De multe ori se face referire la viteza cu unitatea de masura km/h care inseamna kilometri pe ora. Pentru a afla valoarea corecta a vitezei in conformitate cu formula vitezei va trebui sa transformam distanta din kilometri in metri si timpul din ore in minute.
Un exemplu de calcul al transformarii din kilometri pe ora in metri pe secunda este urmatorul:

Formula vitezei in miscarea accelerata
Im miscarea rectilinie accelerata in formula vitezei intervine si acceleratia:
𝒗 = 𝒗𝟎 + 𝒂t
In fizica miscarii circulare vorbim si despre formula vitezei unghiuare, dar aceasta tema va fi abordata intr-un alt articol.
Formula vitezei medii
Definitie: Viteza medie – este marimea fizica numeric egala cu raportul intre distanta parcursa de mobil si durata parcurgerii acestei distante
Distanta parcursa de mobil se noteaza Δx = x2 – x1 si este diferenta dintre coordonatele finala si initiala ale mobilului
Durata parcurgerii distantei se noteaza Δt = t2 – t1 si este diferenta dintre coordonatele finala si initiala ale mobilului
Formula vitezei medii se scrie in felul urmator:

Din punct de vedere vectorial spunem ca viteza este o marime vectoriala pentru care directie si sens alaturi de un scalar si o unitate de masura. Vectorial formula este urmatoarea:

Exemplu de calcul a vitezei medii
Formula vitezei medii este raportul dintre deplasarea totala si timpul total in care s-a efectuat deplasarea.
De exemplu: Avem un automobil care se deplaseaza in linie dreapta intre doua localitati. Prima parte a deplasarii d1=30 km este facuta in t1=30 minute. A doua parte a deplasarii d2=50km a fost efectuata in 20 minute. Sa se determine viteza medie de deplasare a automobilului intre cele doua localitati.
distanta totala de deplasare dtot = d1+d2=30km + 50km=80km
timpul total de deplasare este ttot=t1+t2=30minute+20minute=50minute
Din formula vitezei medii putem afla viteza medie de deplasare intre cele doua localitati:

Desigur ca nu putem lasa calculul asa. Va trebui sa transformam in metri/secunda sau daca se cere explicit, in km/h. Iata calculul de transformare a vitezei medii in metri pe secunda:

Pentru transformarea in km/h folosim 1h=3600sec:

In acest fel obtinem o viteza medie de 95,76km/h sau 26.6m/s.
Un alt exemplu in care folosim formula vitezei
un corp se deplaseaza cu viteza de 5m/s timp de 2secunde ai apoi se opreste brusc. Ce distanta a parcurs corpul pana in momentul opririi?
v=d/t => d=v*t => d=5m/s * 2s=10m