Cum faci Windows 10 mai rapid in 7 pasi simplu si repede

Iata Cum faci Windows 10 mai rapid in 6 pasi simpli, la indemana oricui are cunostinte minime de operare in Windows:

 1. Dezactiveaza aplicatiile din Startup
 2. Dezactiveaza repornirea automata a aplicatiilor la Sign-In
 3. Dezactiveaza aplicatiile care ruleaza in background
 4. Dezinstaleaza aplicatiile care nu sunt necesare
 5. Elibereaza spatiu pe HDD sau SSD
 6. Defragmenteaza Hard Discul (la SSD se executa functia TRIM)
 7. Dezactiveaza efectele vizuale

1. Cum faci Windows 10 mai rapid dezactivand aplicatiile din startup

Primul pas pentru cresterea vitezei Windowsului este inlaturarea aplicatiilor inutile care pornesc odata cu el. Acestea folosesc timp de procesare si ocupa resurse vitale, mai ales daca ai un calculator mai slab. Majoritatea acestor aplicatii nu sunt folosite niciodata. Oricum, daca ai nevoie de una dintre ele o poti activa manual.

 1. Apasa CTRL- SHIFT-ESCAPE (toate trei deodata).
 2. Cand apare fereastra Task Manager dai click in stanga jos pe More Details.
 3. In partea de sus a ferestrei dai click pe Startup
 4. Acum poti vedea toate aplicatiile care sunt setate sa porneasca odata cu Windows. Dezactiveaza oricare dintre aplicatiile de care nu ai nevoie.

2. Dezactiveaza repornirea automata a aplicatiilor la Sign-In

Windows are o optiune foarte utila care poate ingreuna viteza calculatorului daca ai unul mai lent. Poate reporni unele dintre aplicatiile pe care le aveai deschise inainte sa dai Restart.

Aceasta este o functionalitate foarte utila, mai ales pentru utilizatorii de calculatoare relativ bune.

Pentru a dezactiva repornirea aplicatiilor la Sign-In faci urmatorii pasi:

StartSettingsAccountsSign-In OptionsRestart Apps – pui sliderul pe Off

3. Dezactiveaza aplicatiile care ruleaza in background

Unele aplicatii raman in memorie si consuma timp procesor chiar si dupa ce le inchizi. Aceasta functie se numeste Let apps run in the background si o poti dezactiva urmand urmatoarea secventa:

StartSettingsPrivacyBackground AppsLet apps run in the background

Optional poti lasa functia aceasta activa si sa dezactivezi orice aplicatie consideri ca nu e nevoie sa stea in memorie dupa inchiderea ei.

4. Cum faci Windows 10 mai rapid dezinstaland aplicatiile care nu sunt necesare

Majoritatea calculatoarelor din comert vin instalate cu o multime de programe de care nu ai nevoie. Acestea se numesc bloatware. Chiar si windows are dupa instalare o multime de programe nefolositoare. Poti sa le dezinstalezi din Apps & Features:

StartSettingsAppsApps & Features

Unele dintre aplicatiile prezente in aceasta lista nu sunt folosite niciodata. Ca exemplu programele Xbox Console Companion, Xbox Game Bar, Xbox live, Your Phone sau Mixed Reality Portal, sunt folosite doar de o foarte mica parte dintre utilizatorii Windows si doar daca ai dispozitivele respective conectate la calculator.

Unele aplicatii sunt mari consumatoare de spatiu pe disk. Jocurile fac parte din aceasta categorie. Poti dezinstala aplicatiile care ocupa mult spatiu si sa le instalezi pe discul D, daca aia asa ceva. Atentie !!! Daca dezinstalezi jocurile pierzi nivelele la care ai ajuns.

5. Elibereaza spatiu pe HDD sau SSD

Lipsa spatiului pe disk duce la o multime de alte probleme. Windows are nevoie de spatiu liber pentru a crea fisiere de swap, fisiere de log si fisiere de cache. Cand spatiul pentru aceste fisiere lipseste Windows incearca sa se descurce cu ce are, dar viteza are de suferit masiv.

Pentru a elibera spatiu pe disk poti activa functia Storage Sense care va cauta si sterge automat fisierele care nu sunt necesare. O gasesti in:

StartSettingsSystemStorage

Tot de aici poti sterge manual fisiere temporare, descarcarile vechi si orice alte fisiere nefolositoare gasesti in lista.

Daca tot nu ai spatiu pe disk poti apela la un Service Calculatoare care te poate ajuta sa inlocuiesti HDD-ul cu un alt HDD sau SSD mai mare.

6. Defragmenteaza Hard Discul (la SSD se executa functia TRIM)

Fragmentarea fisierelor a fost dintotdeauna o problema. Chiar daca HDD-urile au evoluat si sunt mult mai rapide, defragmentarea fisierelor inca se intampla si aceasta duce la scaderea vitezei de raspuns a calculatorului.

Cum faci Windows 10 mai rapid prin defragmentare:

StartSettingsSystemStorageMore Storage SettingsClick pe Optimize DrivesSelectezi discul C – Click pe Optimize.

Daca ai un SSD in calculator sau laptop aceasta operatiune va activa functia TRIM care sterge datele din zonele nefolosite de pe SSD, ceea ce duce la viteze mai mari la scrierile viitoare.

7. Cum faci Windows 10 mai rapid prin dezactivarea efectelor vizuale

Poti dezactiva efectele vizuale. Ferestrele nu vor mai fi semitransparente si nu se vor mai misca atat de frumos pe ecran dar vei castiga viteza

StartSettingsSystemAbout

In partea de jos a ferestrei gasesti Advanced System Settings

Dupa ce se deschide System Properties dai click pe Advanced, la Performance dai click pe Settings, dai click pe Adjust for best performance, dai Apply si Ok.

Daca vrei sa vezi Cum faci Windows 10 mai rapid in 7 pasi simpli cu imagini te rog sa vezi articolul Ce sa fac sa mearga calculatorul mai repede cu windows 10.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *