Cat consuma un calculator

Stiai ca un calculator pentru jocuri consuma cat 5frigidere?Chiar si un calculator de putere medie poate creste valoarea facturii la energia electrica cu 86 lei pe luna. Afla cat consuma un calculator.

Cat consuma un calculator
cat consuma un calculator

Ei bine, un calculator de putere medie, cu procesor video incorporat, care sta deschis degeaba, sau descarca torente sau este folositlucruri marunte, gen facebooksaucautari pe google, consuma in medie 150 wati pe ora. Nivelul de utilizare a procesorului este 1% cu mici salturi. La acest consum se adauga consumul facut de monitor care, daca este cu tehnologie LED consuma aproape 30 wati pe ora. Sa nu uitam routerul care consuma in medie5 wati si boxele care de obicei sunt de mica putere – 8 watt daca nu scot nici un sunet si pana la 12 watt daca sunt folosite la maxim. Ajungem usor la un consum de 190 wati pe ora.

Situatia se schimba cand vine vorba de calculatoarele performante, construite pentru jocuri de actualitate. Pe langa placa videodedicata care adauga un plus de 30-50watt la consumul calculatorului,procesorul va lucra la capacitate maxima pentru a face fata cerintelor jocului. Astfel, consumul calculatorului va ajunge la aproximativ 220 wati pe ora, la care adaugam iar 30 wati monitorul, 5 wati routerul, 10-12 wati boxele. Obtinem aproximativ 230-250 wati.

Cat consuma un calculator in 8 ore

Daca luam in calcul ca pretul unui kilowatt este aproximativ 0,62 lei (cu TVA-ul de 20% acum, inclus), calculatorul de putere medie consuma cam 11,7bani pe ora iar calculatorul pentru jocuri intre 14-15 bani pe ora. Cu toate ca aceste valori sunt foarte mici (neglijabile), daca vom face un calcul pentru o utilizare de 8 ore vom obtine 93,6 bani si respectiv aproximativ 116 bani.

Cat consuma un calculator intr-o luna

Daca preturile energiei electrice consumate in 8 ope sunt neglijabile, calculul la o luna de zile este cu totul altul. La o utilizare de 8 ore pe zi in 30 de zile vom avea un pret al energiei electrice de 28 lei la calculatorul mediu si 34,8 lei in cazul calculatorului performant (pentru jocuri).

Din fericire marea majoritate nu joaca jocuri pe calculator 24 din 7 (ceea ce ar costa 83,5 lei pe luna) dar foarte multe calculatoare de putere medie sunt lasatepornite non stop, pentru diverse motive (share, descarca torente, etc) consumand astfel 139 Kilowati pe luna, adica aproximativ 86 lei pe luna la factura de curent electric.

Asadar iata ca energia electrica ce se consuma atunci cand calculatorul sta pornit, degeaba, nu este de neglijat. De fapt valoarea energiei electrice consumate de calculator constituie a treia parte din valoarea facturii la curent.

Daca vrei sa faci un calcul estimativ al diverselor dispozitive din casa foloseste acest link. Aici cei gasi printre altele si un modul care-ti va arata exact cat consuma un calculator.

Cum economisim curentul consumat de calculator

Cat consuma un calculator depinde intr-o oarecare masura de ceea ce facem cu el. Pentru un calculator mediu, putem economisi energie tinandu-l pornit doar atat timp cat e nevoie sa faca ceea ce e nevoie. Activarea standby-ului (sleep) este o metoda destul de usor de aplicatdar consumul va fi intre 21 si 83 wati pe ora. Alternativa este de a opri calculatorul atunci cand nu e nevoie de el sau trecerea in starea de hibernare, consumand astfel 3-10 wati pe ora.

O alta solutie de a economisi curent cu calculatorul este achizitionarea unui calculator cu un consum redus de curent electric. Din aceasta parte fac parte laptopurile, notebookurile si mini calculatoarele. Din pacate pretul de achizitie al acestor mini calculatoare nu justifica pretul energiei electrice economisite.

Solutia cea mai simpla si usor de aplicat: tinerea in functiune doar atat timp cat sa faca treaba care ne-am propus, dupa care scoaterea din priza a calculatorului, monitorului si a oricaror altor consumatori care nu mai sunt folositi. pentru acest lucru poate fi folosit un prelungitor cu prize master-slave.

Cam atat deocamdata. Va rog sa lasati comentarii si dati share sa vada toata lumea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *