Ce cautam la cele mai bune aparate de aer conditionat

Caldura arzatoare din ultimele zile ne indeamna sa ne indreptam atentia inspre aparatele de aer conditionat. In magazine gasim o gama foarte variata dar, care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat?

cele mai bune aparate de aer conditionat

Cele mai bune aparate de aer conditionat

Pretul aparatelor de aer conditionat porneste de undeva sub 1000 lei. La acest pret putem achizitiona un aparat de aer conditionat portabil fara furtun evacuare dar si un aparat de aer conditionat cu o unitate exterioara si una interioara.

Cele mai bune aparate de aer conditionat nu sunt intotdeauna si cele mai scumpe. Din acest motiv iata care sunt cele mai importante functii si detalii constructive pe care trebuie sa le aiba aparatul de aer conditionat pentru a fi considerat printre cele mai bune.

Puterea aparatului de aer conditionat

Puterea de racire a aparatelor de aer conditionat se masoara in BTU. Nefiind o unitate de masura in sistemul international, BTU se foloseste pentru a masura puterea termica a combustibililor si a unitatilor de incalzire sau racire a aerului.

Ce trebuie sa stim este ca daca impartim numarul BTU la 3412 obtinem puterea in wati. Astfel deducem ca 9000 BTU inseamna 2,64 KW iar 12000 BTU inseamna 3,51 KW. Aceasta valoare reprezinta puterea termica, aparatul de aer conditionat consumand de fapt aproximativ jumatate din aceasta valoare.

Puterea termica a aparatului de aer conditionat se alege in functie de marimea camerei care se doreste a fi deservita. Astfel, un aparat de 9000 BTU este indicat pentru camere de pana la 24 metri patrati, iar 12000 BTU pentru camere de pana la 32 metri patrati.

Designul aparatului de aer conditionat

Cele mai bune aparate de aer conditionat au un design novator, fiind capabile de a raspandi aerul rece in functie de nesesitati, adica acolo unde este nevoie.

Nu va lasati pacaliti de forma si culoarea aparatului. Cele mai ieftine modele au de multe ori un aspect foarte placut. Cele mai bune aparate de aer conditionat au in schimb de multe forme si culori mai ciudate, tocmai datorita unor detalii functionale care le confera statutul de cele mai bune.

Filtrele din aparatul de aer conditionat

Aparatele de aer conditionat sunt prevazute cu o serie de filtre care nu au doar functia de colectare a prafului din aer.

Daca majoritatea sunt dotate cu filtrele clasice din plastic, cu rol de filtrare mecanica a aerului care trece prin ele, cele mai bune aparate de aer conditionat sunt dotate cu filtre din catechin tratate cu extract de ceai verde, filtre de carbune activ care elimina mirosurile neplacute, filtre electrostatice care sunt capabile sa absoarba chiar si cele mai mici particole de praf si, nu in ultimul rand filtre de ionizare care sunt capabile de a neutraliza mermenii si microbii din aer.

Nivelul de zgomot produs de aparatul de aer conditionat

Nimic nu este mai neplacut decat un „tractor” care huruie in timp ce incerci sa te odihnesti. Bineinteles ca cele mai bune aparate de aer conditionat sunt cele silentioase. Producatorii cunosc acest fapt si de aceea trec nivelul de zgomot in detaliile tehnice ale aparatului.

Nivelul de zgomot este dat in decibeli, o alta unitate de masura cu care foarte putini oameni sunt familiarizati.

Ce trebuie stiut este ca 20-30 debibeli inseamna zgomotul produs de o conversatie in soapta. Intre 40-50 db se situeaza zgomotul produs de ploaie. 50-60 db este nivelul de zgomot produs de o persoana care striga sau un mixer de bucatarie. O strada aglomerata are un nivel de zgomot de 70-80 db.

Cele mai bune aparate de aer conditionat vor avea un nivel de zgomot de aproximativ de maxim 20-30 decibeli, in functie de nivelul de viteza al aerului.

Functii de baza ale aparatelor de aer conditionat

Telecomanda este un accesoriu care trebuie sa fie prezent la oricare aparat de aer conditionat, fie el fix sau portabil.

Cele mai bune aparate de aer conditionat sunt construite cu functii ca: programatorul zilnic, comanda la distanta prin WiFi si functia de autodiagnoza.

Eficienta Energetica

Aparatul de aer conditionat este printre cei mai mari consumatori de energie electrica din locuinta. Din acest motiv este important sa alegem un produs care are o eficienta cat mai buna. Vestea proasta este ca aparatele de aer conditionat cu eficienta energetica cea mai mare au si preturile pe masura.

Cum putem cunoaste eficienta energetica? La acest moment toate aparatele electrocasnice sunt notate cu literele A, B, C, D, E, aparatele din clasa energetica E avand randamentul cel mai scazut. Aparatele din clasa energetica A sunt clasate in alte patru clase energetice si anume A, A+, A++, A+++. Cu cat mai multe plusuri, cu atat si randamentul energetic al aparatului este mai mare. Intre clasa A+ si A+++ este o diferenta de eficienta foarte mica, de aceea putem opta pentru aparetele din clasa A+, pentru a tinti catre o oarecare economie din bani la achizitionarea produsului.

Aparat de aer conditionat cu inverter

Tehnologia inverter este relativ noua si vine cu un plus de inovatie pe piata aparatelor de aer conditionat.

Aparatele de aer conditionat traditionale au un compresor care functioneaza in tandem cu un termostat. Aparatele de aer conditionat cu inverter au un compresor cu o capacitate variabila. Asfel, dupa ce temperatura din camera a ajuns la nivelul dorit, capacitatea compresorului va scadea automat, rezultand o reducere a energiei electrice. Cele mai bune aparate de aer conditionat cu tehnologie inverter au un consum de energie electica mai mic cu pana la 30% fata de cele clasice.

In plus, tehnologia inverter da posibilitatea aparatelor de aer conditionat de a incalzi aerul pe timpul iernii.

Aparate de aer conditionat de tip split

Aparatele de aer conditionat de tip split sunt o solutie buna cand vine vorba de managementul spatiului pe peretele exterior al cladirii. Astfel, cu o singura unitate exterioara se pot deservi doua sau mai multe unitati de interior.

Montarea unui singur aparat de interior, in hol pentru a deservi cele doua camere nu se recomanda din varii motive. Unul ar fi ca aparatul va simti scaderea temperaturii in hol si se va opri cu mult timp inainte de racirea camerelor.

Aparatele de aer conditionat de tip split sunt recomandata atunci cand se doreste recirea aerului din doua camere diferite. Sistemele de aer conditionat de tip split confera o intimitate mai mare pentru ca nu necesita usi deschise si in acelasi timp un confort sporit, fiecare camera putand avea propria ei temperatura.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *