Cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 tdi

E bine sa stii inainte de a ajunge la mecanic. Cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 TDI? Daca pui prea putin ulei se strica motorul. Daca pui prea mult ulei iar se strica motorul. Afla cat ulei trebuie pus la masina si evita uzura.

Cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 TDI

Cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 TDI

Inca de la inceput doresc sa stabilesc audienta. Acest articol se adreseaza celor care nu au experienta schimbarii uleiului vorkswagen Golf 4 1.9 TDI. Printre acestia se numara cei care nu au aceasta masina dar doresc s-o cumpere, cei care poseda aceasta masina si-i fac schimbul de ulei pentru prima data. Daca deja stii totul despre schimbul de ulei si despre cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 TDI, iti multumesc pentru ca ai ajuns sa citesti pana aici si te invit sa citesti un alt articol care probabil te intereseaza (schimbarea permisului auto – acte necesare, taxe, fisa medicala).

Conform cartii tehnice pentru un schimb de ulei iti trebuie 4,5 litri de ulei. In practica insa depinde de ce tip de filtru ai, de cat de mult lasi sa se scurga uleiul vechi din motor sau de cat de rece este afara. Cert este ca la un schimb de ulei trebuie pus ulei pana nivelul uleiul ajunge pe joja la jumatatea zonei marcate. In medie asta se traduce prin punerea in medie a 4,3 litri de ulei.

Cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 TDI cand nu schimbi filtrul

Filtrul este intotdeauna plin de ulei. Unii prefera sa nu schimbe filtrul atunci cand fac schimbul de ulei, din diverse motive. Mecanicii insa ne sfatuiesc sa schimbam filtrul odata cu schimbarea uleiului. Astfel se evita probleme datorate atat tipurilor diferite de ulei (pot face spuma) dar si microparticulelor de metal si alte mizerii care imbacsesc filtrul si ingreuneaza trecerea uleiului.

Daca nu schimbi filtrul de ulei cantitatea de ulei ce se pune scade intre 4,1 si 4,2 litri, in functie de marimea carcasei filtrului. Totusi, dat fiind pretul mic al filtrului de ulei, ar fi bine sa se schimbat si el.

Cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 TDI cand repari motorul

Uleiul de motor nu intra doar in carcasa motorului. Uleiul de motor lubrefiaza si alte componente ale motorului in afara de cilindrii de ardere, una dintre piesele lubrefiate fiind si turbina.

Atunci cand se face o reparatie majora a motorului de Golf 4 1.9 TDI, cantitatea de ulei ce se pune la motor ajunge la 4,5 litri.

Acum ca am vazut cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 TDI poate ar trebui sa raspundem si la alte intrebari care apar de obicei in acelasi context:

La cati km se schimba uleiul la Golf 4 1.9 TDI

Conform manualului de utilizare al masinii volkswagen Golf 4 1.9 TDI uleiul trebuie schimbat la fiecare 15000 km parcursi sau cel putin odata pe an.

Dat fiind calitatea drumurilor la noi, cantitatea mare de impuritati din aer precum si obisnuinta noastra de a nu schimba filtrul de aer atat de des cat ar trebui, mecanicii romani recomanda schimbarea uleiului de motor cel putin odata pe an sau la cel mult 10000 de km parcursi.

Care este rolul uleiului pentru motor

Uleiul de motor are in primul rand rol de a lubrefia partile componente ale motorului (cilindri, pistoane, arbore cotit, biele, supape, tacheti, turbina, etc.). Pe langa rolul principal de lubrefiere a partilor componente uleiul mai are si rolul de a raci componentele motorului si de a transporta mizeria acumulata catre filtru. Totodata, uleiul protejeaza partile componente de usura, coroziune si asigura etanseitatea dintre suprafata camasii si a segmentilor pistonului.

Ce fel de ulei se pune la Volkswagen Golf 4 1.9 TDI?

Aceasta intrebare sta la baza unor discutii interminabile pe forumurile de pasionati de masini. In manualul de utilizare al masinii Volkswagen Golf 4 1.9 TDI se spune doar ca uleiul care se foloseste pentru motor este de tip 5W40 si se recomanda folosirea doar a catorva nume de uleiuri cu nume german.

Unii mecanici si soferi insa recomanda ca dupa un anumit numar de km (100.000 unii sau 150.000 altii) sa se treaca la folosirea unui ulei mai gros cu norma 10W40.

De ce nu trebuie sa folosesti 10W40 cand numarul de km a trecut de 100.000

Pompa de ulei a fost proiectata pentru o anumita vascozitate a uleiului. Atunci cand pui ulei mai gros, pompa va depune un „efort” mai mare de a transporta uleiul prin motor. Aceasta se traduce prin o uzura accelerata a pompei de ulei.

Un alt aspect negativ al trecerii la un ulei mai dens este acela ca datorita densitatii mai mari a uleiului, pompa de ulei va creea o presiune mai mica, ceea ce duce la o stropire mai slaba a componentelor chiulasei si deci, uzura prematura a supapelor, tachetilor si a tuturor celorlalte componente din chiulasa.

In concluzie, schimbarea normei de ulei de la 5W40 la 10W40 (recomandata de unii mecanici), nu este recomandata de fabricantul masinii. Trecerea la folosirea unui ulei mai dens duce la o uzura prematura a motorului.

In concluzie, nu stii cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 TDI decat dupa ce pui uleiul. In general se cumpara 5 litri de ulei (4 litri + 1 litru) si se pun in jur de 4,2 – 4,3 litri. Restul de ulei neconsumat se depoziteaza undeva in masina pentru a completa din cand in cand, cand nivelul de ulei scade sub minim.

Ce se intampla daca pui ulei peste nivelul maxim de pe joja

Multi mecanici pun ulei mai mult, peste maximul de pe joja si explica aceasta prin faptul ca astfel uleiul ajunge peste tot, si ca la Golf 4 TDI trebuie de fapt mai mult ulei decat este indicat de maximul marcat pe joja de ulei.

Atunci cand uleiul este peste maximul recomandat de catre fabricant, creste probabilitatea ca o parte din ulei sa fie aspirata in intercooler si de aici in cilindrii de ardere, turbina, catalizator. Aspirarea de ulei duce la cresterea temperaturii de ardere in cilindri, si de aici la o sumedenie de probleme ireversibile. Cresterea temperaturii datorata prezentei uleiului in amestecul de ardere este de cele mai multe ori cauza defectarii turbinei si a catalizatorului.

Excesul de ulei din motor poate fi extras cu usurinta folosind o seringa mare si un tub din cele de la sondele uretrale (se gasesc la farmacii). Tubul se introduce in motor prin galeria de plastic a jojei si se trage ulei in seringa pana nivelul este in zona marcata pe joja.

Ce se intampla daca ai uleiul sub nivelul minim de pe joja

Daca nivelul de ulei este mic inseamna ca nu este destul ulei in motor. Aceasta duce la o lubrefiere superficiala a tuturor componentelor motorului. Daca nivelul uleiului este extrem de mic, se poate ajunge chiar la griparea motorului.

Cu mentiunea ca nu sunt mecanic de profesie, sper ca articolul meu despre cati litri de ulei intra in Golf 4 1.9 TDI va ajuta pe cineva. La randul meu am cautat de cati litri e nevoie la un schimb atunci cand am facut primul schimb de ulei la Golf 4 1.9 TDI.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *