Cum se masoara cu sublerul in 5 pasi
Daca ai nevoie sa faci o masuratoare mai precisa ai nevoie sa stii cum se masoara cu sublerul. Cu o precizie de 0.05 milimetri sublerul este unul dintre cele mai precise instrumente de masurare a grosimilor si diametrelor pieselor relativ mici.
In continuare vom vedea pasii de urmat pentru a face o masurare cu sublerul dar mai intai vom enumera partile componente. Daca stii partile componente, sari direct la masurarea cu sublerul.
Cum se masoara cu sublerul
Sublerul ese format din doua linii gradate atasate una de alta intr-un sistem de tip sanie. Cele doua linii au la un capat varfuri ascutite care formeaza doua ciocuri.
„Ciocul” lung la sublerului se foloseste pentru masurarea dimensiunilor exterioare, prin prinderea piesei de masurat intre falcile sublerului. „Ciocul” din partea opusa (falcile mici) se foloseste pentru masurarea dimensiunilor interioare.
Scara gradata principala este marcata pe o parte in centimetri, cu precizia de un milimetru si in inch pe partea cealalta.
Scara gradata culisanta (denumita Vernier, dupa numele inventatorului), este linia mai mica ce aluneca pe linia principala. Ea este prevazuta cu un surub de blocare pentru imobilizarea celor doua linii de masurare. Scara culinsanta Vernier este impartita in 10 diviziuni principale care sunt impartite in subdiviziuni. Marimea subdiviziunilor vernierului ne indica precizia sublerului.
Punctul 0 de pe linia principala trecuie sa coincida cu punctul 0 de pe linia mobila (vernier). Daca acestea nu coincid, sublerul prezinta o eroare si va va da rezultate de masurare eronate.
Cum se masoara cu sublerul in 5 pasi
- Daca se masoara o dimensiune exterioara se prinde obiectul de masurat in ciocul mare al sublerului. Daca se masoara o dimensiune interioara a unui obiect, ciocul mic se va plasa in interiorul obiectului si se va deschide pana la maxim in interiorul obiectului.
- Se strange surubul de blocare avand grija ca obiectul sa stea fix in ciocul sublerului.
- Se citeste valoarea indicata de rigla mare, in locul unde se intalneste cu diviziunea 0 al vernierului. Daca diviziunea 0 de pe vernier coincide cu diviziunea de pe linia principala, aceasta valoare este rezultatul masuratorii. Daca diviziunea 0 a vernierului cade intre doua marcaje de pe linia principala, se noteaza valoarea de pe linia principala data de diviziunea care se afla la stanga locului unde se gaseste punctul 0 de pe vernier. De exemplu daca 0 de pe vernier este intre 16mm si 17mm , vom nota valoarea 16mm si vom trece la pasul urmator.
- Pe vernier, de la stanga la dreapta se cauta prima diviziune care coincide cu o diviziune de pe linia principala. Aceasta ne va da urmatoarea zecimala a valorii masurate. De exemplu daca prima diviziune de pe vernier care coincide cu o diviziune de pe linia principala este 2 (pe vernier), prima zecimala a masuratorii este 2 (notam 0,2).
- Se aduna valoarea citita de pe linia principala cu valoarea de pe vernier si se obtine rezultatul masuratorii. Adica 16mm + 0,2mm = 16,2mm.
Sa vedem un caz concret cum se masoara cu sublerul in imaginea urmatoare:
In imaginea prezentata diviziunea 0 de pe vernier cade intre 25mm si 26mm. Se noteaza 25mm. Prima diviziune de pe vernier care coincide cu o diviziune de pe rigla este 4,6. Vom nota 0,46mm (pentru ca vernierul indica zecimi de milimetru vom face 4,6/10=0,46). Se aduna cele doua valori obtinute: 25mm+0,46mm=25,46mm.
Cum se masoara cu sublerul – metoda 2
Se citeste valoarea de pe rigla principala si valoarea de pe rigla vernier. Valoarea de pe linia principala se pune inainte de virgula iar valoarea data de vernier, dupa virgula 25,46mm.
In speranta ca ati inteles cum se masoara cu sublerul va doresc mult succes si masuratori cat mai exacte.